Túra értékei közt a rovás

alt

Továbbra is gyakran szerepel a közéleti ütésváltásokban a rovás, s a közbeszédből már bizonyosan nem lehet kiirtani. Ahogy az épített környezetből sem.

 

Egyre természetesebb a rovás

Bár csak 2-3 évvel ezelőttre kellene visszatekinteni, hogy megdöbbenéssel tapasztaljuk, mennyire ismeretlenségben lakozott, illetve többnyire csak a rovásgyűlölők által gyalázott volt nemzeti írásunk, ma már természetesnek tűnik, hogy – így, vagy úgy, de – mindenki beszél róla. Az ostobák és hungarofóbok beteges károgása mellett ugyanis egyre erőteljesebben jelenik meg a rovást értők és szeretők hangja is.

Ahogy a valóságos környezetünkben egyre inkább elterjed a hétköznapi rováshasználat – feliratok, táblák, könyvek, alkotások, úgy válik a székely-magyar rovás ismét a társadalmi tudat részévé, melyre hivatkozni, s melyről beszélni lehet – egyre kevesebb ideológiai felhanggal, ahogy a Dehir.hu következő cikke is teszi a Derecske, Mikepércs, Sáránd, Berettyóújfalu túraútvonalat bemutatván.

(Rovás Info)

Túrák a 47-es út mentén (Dehir.hu)

Derecske – Ezeréves tölgy, rovásírás, fiatornyos templom, öntöttvaskályhák és persze a hajdúk öröksége – csupa olyan értékünk, amiket mindenképpen érdemes felkeresni egy kiadós, tartalmas túra érdekében.

(…)

Derecskén a látnivalóknak ismét olyan gazdagsága fogadja a kirándulókat, hogy iparkodnia kell annak, aki még aznap haza akar érni. Különlegesség, hogy a református és a katolikus templomok itt annyira közel vannak egymáshoz, hogy szinte összeérnek a kapuik. A két gyülekezeti hely közötti terecskén meghitt parkban üdülhetünk fel, ahol egy jól sikerült Szent István-szobor (Sebestyén Sándor 2001-es alkotása) is marasztalja a nézelődőket.

alt

Az 1911-ben épült református templom túloldalában kialakított, igazi díszparkban I. és II. világháborús, továbbá 1848-as emlékművek is tisztelegnek a hősök és az áldozatok előtt. A kert mögött a Bocskai-iskola elbűvölő klinkertéglás épülete húzódik – melynek hatására a Debrecenből érkezők akár otthon is érezhetik magukat. S nem is alaptalanul: az 1930-ban átadott házat ugyanis a cívisvárosi Csanak József építészmérnök tervezte.

alt

A város nevezetessége a művelődési házát ékesítő kerámia dombormű is, rajta Zrínyi, Balassi, Csokonai és Petőfi alakjaival. A környéken itt is, ott is emléktáblákat fedezhetünk fel, amikről kiderül, hogy egykoron a városban szállt meg Széchenyi István vagy éppen Bajcsy-Zsilinszky Endre. Mindemellett immár derecskei turistacsalogatónak számítanak a betonhéjakból összeállított gömbházak is, amik egyike a város túlsó határában szürkéllik, jókora focilabdaként.

alt

Továbbutazva a rovásírásos és címeres táblákkal is ellátott településről, a bihari térség központjába, Berettyóújfaluba jutunk. Csonka Bihar vármegye egykori székhelye a névadó folyója, a Berettyó partján fekszik, a magyar? román határtól 25 kilométerre. Vízrendszere a Nagysárrét, melynek sűrűn kanyargó, gyűrűző élővilágának szárazulatain az évezredek során fejlett mezőgazdasági kultúra és komplex ártéri gazdálkodás alakult ki.

A honfoglalás után Berettyóújfalu mai helyén és határában 14?15 falu jött létre, melyek központja Herpály volt. Ennek nyomaként ma is áll a monostortemploma maradéka. Az Árpád-korban épült, háromhajós, román stílusú imahely a XII?XIII. századokban élte a fénykorát, amikor a bencés szerzetesek élénk szellemi és kulturális életet folytattak ott. Berettyóújfalu jeles műemléke még az 1817-ben épült református templom is, aminek orgonája Liszt Ferenc hangszere volt.

A százéves, római katolikus templom ugyanakkor a festett üvegablakaival, csodálatos festményeivel várja a híveket és a látogatókat. És aki Berettyóújfalut alaposan meg akarja ismerni, annak az új nevezetességet, a Szerelemparkot is érdemes felkeresnie (és kipróbálnia)! A város központjában található, romantikus téren minden a szerelemről mesél: a szigeteken elhelyezett padok mindegyike egy-egy művészi alkotás, melyek a legszebb emberi érzést jelenítik meg.

Az ősfákkal, fenyőkkel övezett kertben a párok természetesen a maguk lakatjaikat is kiakaszthatják, s őrizhetik a kulcsaikat – amíg tart a szerelem?

(Dehir – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share