Rovásbetűs metró logó nyert?

alt

Kihirdették a metró új arculatának győztes pályaművét. Az új betűjelzés pont úgy néz ki mint a rovás W – a rovók nagy örömére.

 

Metrólogó-pályázat rovásjeles betűje

Természetesen nem tartunk még ott, hogy a (magyarországi) városi közlekedést szimbolizáló jelképek között feltűnjenek a magyarság saját írásrendszerének elemei. Pedig óriási lehetősége az arculattervezőknek, hogy van saját írásműveltségünk, van hova visszanyúlni. Miért lenne baj, ha a metró jele egy rovás M betű lenne, akár úgy rajzolva, hogy egyaránt emlékeztessen a latin M-re és a rovás M is felismerhető. Kétkedők és magyarozók figyelmébe ajánlanánk a Bluetooth márka logóját, amely rúnajelekből van összerakva.

Az alábbi cikket az egyik zsűritag írta, benne figyelemreméltó megjegyzéssel: nem muszáj, hogy betűkkel jelöljük a járműveket. Olvasatunkban ez azt jelentené, hogy nem feltétllenül kell latin betűre emlékeztető jeleket fabrikálni, tehát lehet rovás jelet is használni! Az elfogadott grafikáról persze csak nekünk jut eszünkbe, hogy nicsak, ez egy rovásos betűépítményre emlékeztető jel – de ez maradjon köztünk, mert mit is várhatunk a mai betűtervező értelmiségtől, akik most véletlenül ezt tojták nekünk. 

Persze lesznek huhogók ballib oldalról és az “ősmagyar” hagyományt foggal-körömmel védők oldaláról egyaránt. Az utóbbiak azon fognak kiakadni, hogy szerintük nincs is rovás W, amelynek létét éppen a latin írásbeliséggel való kompatibilitásnak köszönheti – akár tetszik, akár nem. Nem baj, most majd mindennap találkozhatnak vele 🙂

A rovás W jelét először a cserkészek kezdték használni (kissé más rajzolattal), a múlt század harmincas éveiben. A ma ismert alakját Pál Balázs kétszeres Ybl díjas építész használta 1992-ben a Walesi bárdok költemény rovásra átírásában. A W rovásjele ugyanazzal a logikával képezhető, mint az eredeti párja: V+V=W. Ez utóbbit Balás Gábor 1988-as megújított ábécéjében láthatjuk viszont.

alt

W rovásjele és az újonnan tervezett metrólogó

alt

Walesi bárdok átírása rovásra – lásd a W rovásjelét (Pál Balázs, 1992)

Ilyen lesz az új metrólogo! Elsőként az Urbanistán!!! (Urbanista blog)

E poszt élesítésével egy időben mutatják be a Design Terminálban a Graphifesten, milyen is lesz a BKK új metró-(M), HÉV- (H) és dunaihajó- (D) logója. Pontosabban, hogy melyik pályamű nyert. Mivel én is ott ültem a zsűriben, kedves Urbanista-olvasók elsőként ismerhetitek meg a nyertest, és kicsit belepillanthattok a zsűrizés folyamatába is. Engem leszámítva elég rangos zsűrit verbuvált össze a Design Terminál az új logó kiválasztására (itt posztoltam a listát, meg egy kis hátteret, hogy szerintem miért döntöttek egy új logó bevezetéséről).

alt

A nyertes logók a Hidden Characterstől: M=metró, H=HÉV, D=Duna

A sok menő arc közt a legmenőbb megjelent alighanem Yo Kaminagai, a Párizsi Autonóm Közlekedési Társaság design igazgatója volt.

Mindenképpen érdekes volt, hogy egy hozzáértő külföldi milyennek látja a mezőnyt. Neki például nem volt világos, miért muszáj betűkkel jelölnünk a járműveket (a HÉV H-ja ugye nem nemzetközi jel, viszont annyira bevésődött nekünk budapestieknek, hogy nem szívesen cserélnénk le), vagy hogy miért használunk színeket a metróvonalaknál és a HÉV-nél miért nem.
Ami nemzeti/földrajzi hovatartozástól független észrevétel volt, hogy szerinte sokan kicsit túlgondolják ezt a logókérdést. Itt nem egy cég arculatát kell közvetíteni, hanem megmutatni, hol a metró.

No akkor néhány szó a zsűrizésről. Elég jó fej volt mindenki, senki sem állt semmiféle prekoncepcióval a tervek elé, de hozzátartozik a dologhoz, hogy senki sem volt maradéktalanul elégedett egyik tervvel sem.

A nyitóképen és a többi fotón is látható Hidden Characters terve nyert végül. A metrólogója szerintem telitalálat – az én listámon is ez végzett az élen – azt azonban a többi zsűritaggal együtt én is fenntartom, hogy a HÉV-logó igazából azért nem a legtutibb. A fenti képen például inkább tűnik egy nyílnak, mintsem HÉV-piktogrammnak. Szóval lehet, hogy azt még továbbgondolják.

Ezzel együtt tök kellemesen mutat mindenhol a kollekció. Egyértelmű, kellemes, egyszerűen jó ránézni. Nektek hogy jön be?

Ha kíváncsi vagy a többi pályaműre is, látogass el a Design Terminálba Graphifestre. Vagy térj vissza később az Urbanistára. Hamarosan posztolok azokból is egy ízelítőt!

(urbanista.blog.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share