Marsigli rovás ABC – 1976, 1986

alt

1986-ból ismét egy rovásábécé került elő: ezúttal egy rejtvényfejtőknek szóló zsebkönyvben. Marsigli féle betűkből összeállított jelsorok, Forrai Sándortól, 1976-1986 között négy könyvben öt változat.

 

Rejtvény böngészde

Erős Zoltán: Rejtvényböngészde c. zsebkönyvének tartalomjegyzéke szerint a Nyelv és Irodalom fejezetben kapott helyett a székely rovásírás ábécé a görög ábécé betűi és az egyiptomi hieroglif írás társaságában (1986-os kiadás, 241. oldal).  Az eltelt negyedszázad alatt öt új megjelenést, számos utánnyomást (és közel százezer eladott példányt!) megért kötet terjedelme (és formátuma) a rendszeres adat- és témakör-gyarapítás révén mostanra a duplájára bővült – kérdés, hogy benne van-e még most is a rovásábécé?

Azonban eddig nem találtunk utalást sem arra, hogy milyen rejtvényben kérdezhettek rá a rovás ábécére, amelyhez a zsebkönyv adna segítséget… Mindenesetre ismét egy ötletes “termékelhelyezést” valósítottak meg, így terjesztve a magyarság saját írását – ezúttal a rejtvényfejtők táborában.

alt

Erős Zoltán: Rejtvényböngészde – rovásábécé (1986)

Pontosan ugyanez az ábécé – a Forrai Sándor által a Marsigli lelet nyomán összeállított betűsor – került bemutatásra ugyanebben az évben a Kincses Kalendáriom hátlapján is. A Kalendáriom 166. oldalán találjuk az “eredeti”, 1976-os változatot (tehát kétféleképp szerepel ugyanez az ábécé).

alt

Szintén 1986-ban kiadott Kincses Kalendáriom hátlapján szereplő Marsigli rovás ábécé
(Forrai Sándor nyomán)

alt 

Az 1986-ban kiadott Kincses Kalendáriom 166. oldalán szereplő Marsigli rovás ábécé
(Forrai Sándor nyomán)

Forrai Sándor “Egy botra rótt középkori székely kalendárium és egyéb rovásírásos emlékeink” c. könyvében is megtalálható. (1985, 132. o.): 

alt

Marsigli rovás ABC – Forrai Sándor összeállítása (1985)

Ennek az ábécének a legelső közlése szintén Forrai Sándorhoz köthető, méghozzá 1976-ból. Megállapíthatjuk, hogy Forrai Sánfor 1976 és 1986 között ezt a rovásábécét (is) használta.

alt

Marsigli rovás ABC – Forrai Sándor összeállítása
(A magyar rovásírás új megfejtései 1976 – Andrássy Kurta Jánossal)

 

(Rovás Infó – Rumi Tamás)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share