Élő rovás a könyvtárakba

Nemzetközi összefogás segíti a nemzeti identitás megőrzését és a hagyományápolást. Az ITE támogatásával rováskönyveket kaphatnak az iskolák, könyvtárak.

Európai Önazonosság és Hagyomány Alapítvány 

Az Európai Önazonosság és Hagyomány Alapítvány (franciául: Identités & Traditions Européennes; angolul: European Identity & Traditions) 2013 évi kezdeményezése a rovás szakkönyv adományozása az iskolák és könyvtárak részére, valamint a magyarlakta településeken a rovásos helynévtábla állítók részére.

Rovás szakkönyv adomány iskoláknak

Az Attila Király Népfőiskola közreműködésében a Rovás Alapítvány és az Európai Önazonosság és Hagyomány Alapítvány rovásos szakkönyv ajándék célja, hogy a könyvtár minél több látogatója bepillantást nyerhessen az egyetemes kultúra és a magyar szellemi örökség szerves részét képező rovásműveltségbe.

r2_175pxAz Élő Rovás c. szakkönyv a székely-magyar rovás kutatási irányzatainak jelenkori összefoglalója, amely a magyarság saját írásrendszerének máig élő hagyományát mutatja be, a társtudományokkal összhangban, történetileg igazolt leletek, valmint az elmúlt évtizedekben felhalmozódott gazdag szakirodalom alapján. A könyv a rovás számítástechnikai szabványosításának megkezdése alkalmával szervezett széleskörű szakmai tanácskozás (Élő rovás szaktanácskozás – Gödöllő) nyomán született meg és célja, hogy Európa negyedik élő írása – latin, görög és cirill mellett -, a székely-magyar rovás mihamarabb elnyerje méltó helyét a művelődéstörténetben és a számítógépes alkalmazásokban.

Európa mindenkori erejét ugyanis az európai nemzetek kulturális hagyományainak sokszínűsége, egymást gazdagító együttélése adja. Ebből a szempontból is a rovásműveltség nemcsak megőrzendő, de fejlesztése és korszerű mindennapi használata szintén kívánatos, s e folyamatnak első lépése az ismeretterjesztés. A figyelem felkeltését és a tájékoztatást szolgálja a székely-magyar rovásról szóló szakirodalom elhelyezése a magyarországi iskolai és közkönyvtárakban. Adományunk által a könyvtárak, iskolák és művelődési házak is aktív tereivé válnak az egyetemes kultúra és a magyar szellemi hagyaték szerves részét képező rovásműveltség kulturális önazonosságot erősítő hagyománya művelésének.

Rovástábla állítás magyarlakta településeken

Ismét folytatódik a Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovás helynévtáblák ünnepélyes állítása. A széles körben ismert és népszerű mozgalomban eredményesen vesznek részt a táblaállító szervezetek, helyi közösségek, körök 2010 óta. Az eddigi sikerekre alapozva most lehetőség nyílik táblaállítási misszió bővítésére és a rovásműveltség további népszerűsítésére, könyvadományozással egybekötve. A táblaállító szervezetek, helyi kezdeményezésre a könyvtárak, iskolák, művelődési házak számára juttathatják el a rovásos szakkönyveket.

További szervezetek, helyi civil csoportosulások jelentkezését várják a kezdeményezők: E-mail: rovasalapitvany@gmail.com

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share