Betűvetés – a nemzeti font

alt

A hónap kortárs műtárgya ezúttal a Stúdió Galériában vendégszerepelt. Újabb cikizés és álértelmiségi csámcsogás a hibás rovásfeliraton.

Őszintétlen aggódás a rovásműveltség miatt

A Stúdió Galériában a betűkkel kapcsolatos kiállításon helyet kapott a rovás is, ezzel önmagában semmi baj nincs, sőt! De a cél most sem más, mint a gúny. Frazon Zsófia álszent aggódást fejt ki amiatt, hogy a nép, az istenadta nép még saját írását se tudja rendesen használni, s hogy ennyire mucsaiak vagyunk, mi magyarok. Hiszen hibás a rovásfelirat: “önmagát égeti” aki ezt az öngyújtót használja.

Kijelentik továbbá, hogy a rovást a szélsőjobboldali mozgalmak kisajátították. Nem hiába muzeológusok az álaggódók, hiszen jó néhány évvel lemaradtak a “drágabolgárúr”-divatról is. Természetesen még ma sem a baloldal, vagy a liberálisok törpe kisebbsége a fő felhasználói tömeg, de azt már kimondhatjuk, hogy rováshoz való hozzáállás nem világnézet kérdése, hanem emberi minőségé. Néprajzi muzeológus hölgyek-urak, magukat égetik az ósdi agit-prop pótcselekvéssel!

A lényeg azonban kimondatott: a rovás identitásképző. És bizony, ez fáj egyeseknek, de nagyon. Ezért félnek még egy elfuserált műanyag öngyújtótól is, amit mágikusan kiállítanak, hogy megszégyenítsenek vele mindenkit, aki ezt a kezébe meri venni … na nem az öngyújtót, hanem a rovást. De láttunk már ilyet a közelmúltban: a Műcsarnokbeli kiállításon történt, hogy a “Sztálinváros vége” rovástábla alkotói öncenzúrát gyakoroltak és visszakérték az alkotását, mert ellenkező (tehát pozítiv) hatást váltott ki, mint ami az eredeti szándékuk volt.

Nos, néprajzi “muzeológusok”, a saját belterjes köreitekben még ringhattok abban az álomban, hogy adtatok egy pofont a rovásműveltségnek, de – számunkra – örömmel jelentjük, hogy ez is visszafelé sül el.

Rovásfeliratot a Néprajzi Múzeumra 🙂 !

betuvetes

Stúdió Galéria kiállításmegnyitó – jobb sarokban a pellengére állított rovásfeliratos öngyújtó
(kép forrása)

Betűvetés (artmagazin.hu)

alt

Öngyújtó székely rovásírással.”HAZSA/AZSAH”.
Gerhes Gábor ajándéka a Néprajzi Múzeum Háztartás Gyűjteményének. Fotó: Simon Zsuzsanna

“A székely rovásírás napjaink a nemzeti fontja. Egyike a szélsőjobboldali mozgalmak által kisajátított történeti jelenségeknek. A képen egy elrontott tárgy van. Öngyújtóként ugyan funkcionál, identitásképző darabként azonban önmaga paródiája. Aki a célközönség tagjaként használja, az önmagát égeti. Tervezője még arra is csak félig-meddig figyelt, hogy a szöveg – lévén rovásírással nyomva – visszafelé szedendő. Nem így a Betűszedés kurátora. Ez az öngyújtó mint a kiállítás utolsó darabja, az eddigiek újraolvasására biztat. Ezúttal a végéről kezdve: jobbról balra.”

(artmagazin.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share