Terra Siculorum logópályázat

alt

Rovásos logót lehet tervezni Sepsiszentgyörgy Európai Kulturális Fővárosa címhez. Vajon mit rejt a kiírás? 

 

Terra Siculorum – rovással

Még lehet pályázni logótervekkel, a meghosszabbított határidő: 2013. november 18., éjfél!

Tóásó Áron, brassói olvasónk figyelt fel a kiírásra: van egy érdekes kezdeményezés, mégpedig az, hogy (Sepsi)Szentgyörgy legyen Európa Kulturális Fővárosa. Erre már logópályázatot is kiírtak, elérhető a http://sic21.ro/ oldalon. A leadási határidőt ugyan kitolták, biztos nem volt nagy érdeklődés, de ami ennél is érdekesebb, változtattak az eredeti kiíráson, amelyben eredetileg nem volt benne rovással a Terra Siculorum. Ebbe az újabba már beletették (letölthető PDF).

Ennek a változtatásnak minden rovó örülhet, hiszen a székelység saját írását is megjelenítheti a kulturális főváros logójában. A kiírás szerint a logó szövege tartalmazza az angol nyelvű logót valamint az alábbi feliratokat. Külön érdekesség, hogy a rovással kiírandó szöveg latin nyelvű.

  • Sepsiszentgyörgy
  • Sfântu Gheorghe
  • TERRA SICULORUM
  • Rovásírással is a Terra Siculorum
  • 2021
  • European Capital of Culture
  • Candidate

A kiírás része a rovásfelirat minta is, amely sajnos nem tökéletes, mert balról jobbra tartó szövegnek tűnik, de jobbról balra olvasandó. Ez esetben viszont a betűk fordítva állnak:

alt

A helyes felirat így nézne ki, tehát a pályázathoz benyújtandó felirat (Terra Siculorum) mintájául ezt javasoljuk (letölthető PDF):

 alt

Ha kiejtés szerint szeretné valaki leróni, akkor így kell kinéznie a rovásfeliratnak (Terra Szikulórum)(letölthető PDF):

alt

Idegen nyelvű szövegek és nevek átírása rovásra

A kérdésnek vannak ugyan megszokáson, illetve más írásrendszerek esetében alkalmazott módszereken alapuló megoldásai, de az egységes szabályrendszer még nem alakult ki. Míg a magyar nyelvben már “megszokott” idegen nyelvű nevek, szavak átírása betű szerint is történhet, az írásrendszer-váltásnál mégis a kiejtés szerinti átírás – esetünkben átrovás – a célszerű. Nézzük meg tehát, hogy a Terra Siculorum (Terra Szikulórum) miként néz ki rovással e szabály szerint (lásd feljebb).

Egyéb rovásfeliratok a pályázati kiírásban

A felhívás készítői még a fejlécben is elhelyeztek rovásfeliratot:

alt

A sic21.ro oldalon megemlítik a rovás jelentősőgét: “A szándéknyilatkozat megfogalmazza, hogy a térség mivel érdemelheti ki az Európa Kulturális Főváros címet, hangsúlyozva, hogy Székelyföld, a székely kultúra még az erdélyi és összmagyar kultúrán belül is markáns megkülönböztető jegyekkel bír, ennek megfelelően egyedülálló érték Európában. A székelység évszázadokon át megőrizte önazonosságát és az összetartozás tudatát, a hagyományok tiszteletére és a közmondásos székely észjárásra épülő életvitel történelmi példát mutathat az identitásproblémákkal küszködő, gyökereit kereső Európának.

Székelyföld nem csupán kultúrahordozó, hanem kultúrateremtő is, a rovásírásnak nincs párja egész Európában, monda-, mese, tánc és népdalkincse felbecsülhetetlenül gazdag, a népi mesterek világszínvonalú termékeket állítanak elő a korondi cserépedényektől a szőtteseken át a szakácsművészeti remekművekig. Természeti adottságai Erdély ékkövévé teszik Székelyföldet: a hegyek, tavak, sóbánya, borvízfürdők kedvelt turistacélponttá tehetik a régiót. A Románia kellős közepén élő székely-magyarság kapcsán nyíltan és érdemben lehet párbeszédet folytatni az Európában őshonos nemzeti közösségek kérdéséről, újabb lendületet adva a csángómagyarok elismerésének és megmentésének; felvetve a román-magyar kapcsolat problémáit, a roma közösség kérdését.”

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share