Rovás székelykapun 1984

alt

Izgalmas rovásfeladvány 1984-ből, a szekuritáté szeme előtt… a székely himnusz egyik sora olvasható! Tanulságos példa az ellenállásra, a jelenkori autonómiatüntetések margójára.

 

1984 – 2014?

Egyre kevésbé érthető, miért ellenkeznek/semlegesek egyes székelyföldi magyar polgármesterek a rovástáblák állítása ügyében akkor, amikor már “demokrácia” van. Példát lehetne venni 1984-ből, amikor még Securitate szeme előtt is bátran kiírták rovással a székely himnuszt! Ennek fényében szégyellhetik magukat azok, akik is gáncsoskodnak a székelykeresztúri és csíkszeredai rovástábla állítás ellen. Ha nincs rovásfeliratra nyitottság, akkor autonómiára sem igen lesz…

1984 – a remény rovásba róva

Molnár Piroska újabb székelykapu felvétellel örvendeztetett meg minket. Pontosabban a rovásfelirat a kapu melletti utcai pad feletti esővédő tető peremére került, sajátságos megoldással. Az évszám szerint (1984) még a Ceausescu rémuralma alatt készült a nyilvánosan, utcáról olvasható felirat. Feltehetően Csekefalván található ez a kapu. 

alt

Gyalogkapu fedett kis paddal, Molnár Piroska gyűjtése (eredeti kép)

alt

Utcai pad feletti rovásfelirat

Miskóci Ráró elolvassa 

Elsőre talán nem tűnik értelmes feliratnak, hiszen a szóelválasztó kettős keresztek szabdalják szét a feliratot. Miskóci Ráró azonban átlátott a feliraton, szerinte nem véletlenül lett nehezítve az olvasása.

Megtéveszteni a szándékos(?) betűtévesztéssel: jobbról balra ez olvasható: K I T N Gy A. De ha az N=U, és ejtés szerint van írva Gy-vel a DJ helyett. Akkor már olvasható a szöveg, innen már ki is lehet rovásbetűzni a többit. A betűk közül számomra különleges az E használata, amely a Nikolsburgi ábécéből lehet ismerős: két egymásra helyezett, de össze nem érő x alakú, mintha nem is (H) betű, hanem szóköz jelölő lenne. A Z alakja is érdekesen torzított: inkább latin G-re hajaz, vélhetően ez is szándékosan.
 
Tehát: 1984 ML (évszám és vélhetően monogram latin betűvel) és jobbról olvasva olvasva a rovásfeliratot: KITUGYA MERE MERE VISZA VÉGZET vagyis: “Ki tudja, merre, merre visz a végzet?”

 
1984-ben a Székely Himnuszt még rovással is bátorság volt felvésni az emberek szeme láttára! Ilyenért a szekuritáté más vidéken is zaklatta a népet, magyar rebelliót vélve mögötte. És igaza volt. A székely dac néma megnyilvánulása volt a román hatalommal szemben a rovásírás látványos használata, kapuin, építményein. Tévesztés lehet tehát az N az U helyett, hogy a szeku hadd izzadjon meg vele míg kibogozza…
 
A rovásfelirat alkotója előtt ezzel a felvétellel tisztelgünk:
 
http://www.youtube.com/watch?v=iZ4sroekAVc
Székely Himnusz
 
(Rovás Infó)
 
 
Kapcsolódó cikkek:
Share