Hunbaba rovással

alt

Magyar gyereknek rovásfeliratos babahordozót! A nemzeti írás alkalmazása példa a termék származásának és minőségének jelzésére.

 

Miért van rovásírás a hunbabán?

Sokan megkérdezték már, s páran értetlenkedve, hogy miért van rovásírás a Hunbabán? Tömören fogalmazva: mert Hunbaba. Bővebben: mert magyarok vagyunk. Székely-magyarok. Ha mondjuk norvégok, azaz vikingek lennénk, bizonyára rúnaírást használnánk, noha az első rúnaírások csupán Kr. u. 150 körülről származnak, amikor is a vikingek hite szerint a titkos tanok félszemű istene, Odin nekik ajándékozta ezt a kincset.

A mi írásunk, s annak kárpát?medencei jelenléte most már a régészek, történészek általános véleménye szerint is sokkal, de nagyon sokkal régebbi? Hogy miért rovásírás, ezt pár külföldi is megkérdezte már. Amikor mindezt tömören elmeséltük nekik, elismerően tekintettek ránk, és persze nemzetünkre. Mártinak és nekem különösen fontos a magyar hagyomány, kultúra megélése, őrzése, fejlesztése és továbbadása. A magyar kultúra szerves része régi írásunk is, ezért fontosnak tartjuk, hogy mi, csakúgy mint gyermekeink, ismerjük szabályait, ligatúráit, s adott esetben használjuk azt, mint a praktikus és egyéb okokból elterjedt latin betűs írást.

Mai napig hálás szívvel gondolok Forrai Sándorra, aki könyveivel, kutatásaival s az általa elindított, azóta minden évben megrendezésre kerülő Kárpát-medencei rovásírás bajnoksággal sokat tett a rovásírás újkori elterjesztéséért, mondhatni ?divatba hozásáért.? Mivel Sanyi bácsi idős korára nagyjából elvesztette a látását, felolvasókra, segítőkre volt szüksége kutatásaihoz és tevékenységéhez, s egy ideig Kovács Géza barátommal én is ezek közé tartozhattam, s az első rovásírás – bajnokságon zsűritag lehettem.

Sok cég, márka sokáig töri magát – akár iparművészek hadát foglalkoztatva – a sajátos, máséval össze nem téveszthető jelképek kialakításáért. Ezek a jelképek, logók, cimkék lehetnek bármily jók, szépek, mégis sokszor nem kapcsolódnak szervesen sem a nemzeti, sem semmilyen hagyományba. Mi magyarok gazdag ornamentikánkkal, páratlanul bőséges népművészetünkkel szerencsés helyzetben vagyunk e téren is, főleg ha hajlandóak vagyunk a hagyományt éltetni, fejleszteni, s nem csupán rögzített, muzeológiai formájában megőrizni.

Ha a Hunbabával pár emberben mi is felébresztjük a rovásírás megismerése iránti vágyat, s ezen keresztül a múltunk, történelmünk iránti érdeklődést, azt hiszem, már megérte.

(hunbaba.com – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share