Forrai ABC-je 1986 és 1991

alt

Forrai Sándor 1991-ben javított korábbi ábécéjén, bár az még így sem lett teljes. Rovás-ABC történelem, a hangzópárok elve.

Az ismeretlen Forrai rovás ábécék

A rovótársadalom bizonyos köreiben “ősinek” titulált egyik rovásábécét csak 1995-re állította össze Forrai Sándor. Addig azonban a rováskutató fokozatosan jutott el arra a felismerésre, hogy a rövid és hosszú magánhangzókat egyáltalán jelölje, alkalmassá téve nemzeti írásunkat a mai, korszerű használatra. Látható, hogy a hangzópárok alakjai hasonlítanak egymáshoz (történelmi jelváltozatok), amelyek így párhuzamot képeznek a latin-betűs magyar írással. Ezt az elvet Verpeléti Kiss Dezső alkalmazta először 1933-ban.

A lentebb bemutatandó 1986-os és 1991-es Forrai-ábécék azonban még Magyar Adorján 1961-es ábécéjének logikáját követik: A/Á ás E/É kivételével a magánhangzóknak csak egyféle jelük van.

alt

Magyar Adorján 1961-ben megjelent ábécéje (Sólyom Ferenc közlése)

Ezen a két példán is világossá tehetjük azt a tényt, hogy a rovás fejlődése során a magánhangzók teljes jelölése igen kései fejlemény és Forrai Sándor ugyanazon az úton járt, mint Verpeléti Kiss Dezső. Ezt különösen azok figyelmébe ajánljuk, akik bedőltek nyári szintfelmérőnkön: ahol a “Mióta jelölik az összes magánhangzót a rovásban?” kérdésre a 15000 évre szavaztak szép számmal….

Forrai Sándor rovás jelsora 1985-ben

Ahogyan előző cikkünkben részletesen is megírtuk, a rováskutató “Egy botra rótt középkori székely kalendárium és egyéb rovásírásos emlékeink” c. könyve (1985) az alábbi táblázatot tartalmazza (24. oldal). Itt egy-egy magánhangzóra több történeti változat is bemutatásra kerül, de a hosszú-rövid magánhangzók nem jelennek meg. Még az A-Á és E-É sem. Későbbi kiadasú könyveiben már zárójelek nélkül használja ugyanezt a táblázatot.

alt

Forrai Sándor által használt rovásjel-táblázat (1985)

Forrai Sándor ábécéje 1986-ban:

  • csak az A/Á és az E/É hangzópároknak adott rovásjelet,
  • két magánhangzópár egy betűn osztozik (O/Ó, Ö/Ő)
  • s vannak hosszú magánhangzók, amelyek kimaradtak (Í, Ú, Ű)

alt

Forrai Sándor rovás ábécéje (1986) (Sólyom Ferenc közlése)

Forrai Sándor ábécéje 1991-ben:

  • hasonló hangra hasonló betű elvén nem változtatott: A/Á, E/É külön betűk
  • immár négy magánhangzópár egy-egy betűn osztozik (I/Í, O/Ó, U/Ú, Ü/Ű)
  • viszont van egy hosszú magánhangzó, amely kimaradt – az Ő-t elvette a rövid Ö mellől, mintha nem is létezne.

alt

Forrai Sándor rovás ábécéje (Magyarok 1991/3-4 őszi száma)

 (Rovás Infó – Rumi Tamás)

Kapcsolódó cikkek:

Share