Rovástábla – Majsa példát mutat

alt
Beteglelkű, hazudozó rovásellenzők rombolják értékeinket. Olvasónk pedig üdítő példát mesél el arról, hogy miként lehet építeni. Te melyiket választod?
 
Egy rovásos táblaállítás története
 
Még 2011 őszén jött az ötlet, hogy az országos mozgalomhoz csatlakozva Kiskunmajsán is állítsunk rovásos helységnév táblákat. A rengeteg felmerülő kérdésre a www.rovás.info oldalán találtam meg a megfelelő válaszokat. Szembesülve a felmerülő költségekkel (lévén, hogy hat darab táblát szerettem volna állítani), munkához láttam és elkezdtem gyűjteni az adományokat.
 
Gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy a mai világban nem egyszerű az adománygyűjtés, pláne nem egy olyan dologra, melynek számos ellenzője is akad. Szerencsére a barátaim segítségével aránylag gyorsan összejött a megfelelő összeg, és így fél év után már nálam is voltak a táblák és az oszlopok! Ekkora már azok is hittek az elhatározásomban, akik eleinte még kételkedve fogadták az ötletemet! 
 
Kezemben az engedélyekkel, már csak a táblaavató ünnepség megszervezése volt hátra. A párom segítségével elkészített meghívókat személyesen adtam át a támogatóimnak! Szerettem volna ünnepélyes keretek között megadni a módját a táblaavatásnak, ezért hívtam néptáncosokat, huszárokat, és verselő fiatalokat. A táblaavató ünnepségre 2012 június 23-án került sor rekkenő hőségben, kb. 150 főnyi érdeklődő előtt.alt
? szervező, Kulcsár Norbert egy nappal az avatás után feldíszített tábla mellett
 
A Magyar Himnusz eléneklése után jött a kb. félórásnyira sikeredett műsorunk: néptáncokkal és versekkel színesítve. Kocsis Éva tanárnő beszéde után lelepleztem az előre felállított, nemzetiszín szalaggal bevont oszlopokon álló táblát, melyet Vincze Attila plébános úr áldott meg. Mindezt a néptáncosok, és huszárok sorfala között… A műsort a Székely Himnusz eléneklésével zártuk le. Boldog voltam, mert minden tökéletesen, a terveim szerint sikerült!
 
Azóta is hálás vagyok mindenkinek, aki segített ezt a szép kis ünnepséget összehozni! Ám a napnak még korántsem volt vége, mert a kb. 90 főnyi támogatóm részére már meg volt terítve a helyi ipartestület nagytermében! Két bográcsban rotyogott a rackabirkából készült pörkölt, melyhez kemencében sütött házi cipót kínáltunk! Természetesen előtte finom házi pálinkával köszöntöttük a vendégeket! A pörköltet fehér, vagy vörös házi borral lehetett leöblíteni! Szerencsére ott is jó hangulat kerekedett, köszönhetően a hasonló gondolkodású embereknek. Sokan a mai napig emlegetik….

 
De nem álltam meg itt! Elhatároztam, hogy a környező településeken is felkutatok hozzám hasonló gondolkodású embereket, akik vállalkoznának a rovásos táblaállításra, felajánlva nekik a segítségemet! Ennek köszönhetően Jászszentlászlón már állnak a rovásos helységnév táblák. Csólyospáloson 2013. 08. 18-án volt a táblaavató! Kömpöcön, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán és Csengelén is folynak az előkészületek. Remélhetőleg ezeken a településeken is hamarosan megcsodálhatjuk a rovásos táblákat!
 
Az a célom, hogy létrehozzunk egy szép nagy “Rovásföldét” az alföld közepén és, hogy minél többen ismerjék meg őseink elfeledett vagy inkább elfelejtetett írását! Remélem ezzel a kis élménybeszámolóval sikerült egy kis kedvet csinálni azoknak, akik esetleg még előtte állnak a rovásos táblaállításnak! Minden csak elhatározás kérdése!
 
Rovói tisztelettel: Kulcsár Norbert
 
(Rovás Infó)
 
 
 
Kapcsolódó cikkek:
Share