Csíkrákos – Rovásoktatás

alt

A süteménymustra mellett elfér nemzeti írásunk a rovás. Csíkrákoson a falunap keretén belül lehet megismerkedni a rovásműveltség rejtelmeivel.

 

Kisboldogasszony Falunapok

Kilencedik alkalommal szervezik meg a Kisboldogasszony Falunapokat szeptember 7?8. között Csíkrákoson és a közigazgatásilag hozzá tartozó Göröcsfalván. A kétnapos rendezvény keretében ismét lesz BM Ifisátor, ahol számos érdekes programmal várják a kisgyermekeket és a fiatalokat.

?Egy átfogó kulturális élményt szeretnénk nyújtani a résztvevőknek, a helyi értékekre fektettük a hangsúlyt? – mondta Antal Géza szervező. Szombaton a sportrendezvényekkel kezdődnek a falunapok, 11 órától repülőgép-modellező bemutatót tartanak a Sósréten, 14 órától pedig a focipályán minifoci-bajnokságot, majd 16 órai kezdettel akadálypályás bicikliversenyt rendeznek ugyanitt.

A búcsús szentmisét vasárnap fél egytől tartják, délután pedig a hagyományőrző néptánccsoportoké lesz a főszerep: 16 órától fellép a Csalogány, majd a Gyöngyvirág néptánccsoport és a Pacsirta dalegylet. Tíz perccel 18 óra előtt a 18 éveseket köszöntik röviden, majd folytatódik a kulturális műsor. 18 órától a csernátoni néptánccsoport előadását láthatják az érdeklődők, 18.30-tól a Csíki Kamarazenekar koncertezik. A madarasi népi zenekar is fellép 19 órától, őket a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes követi a Júlia szép leány című előadással. 22 órától a Kon-Takt zenekar koncertezik.

A BM Ifisátor programjai

Az ifjúsági sátorban mindkét nap állandó foglalkozások zajlanak a kisgyermekek számára, lesz arcfestés, gyöngyfűzés, nemezelés, sőt várhatóan még bohóc is – sorolta Császár Imola, a BM Ifjúsági Sátor koordinátora. Ugyanakkor ifjúsági vetélkedők, ügyességi csapatjátékok, közös versmondás, filmvetítés és flashmob is szerepel a programok között. Szombaton este a fiatal zenekaroknak nyújtanak teret a bemutatkozásra, fellép a helybéli ifjakból álló Missing Pieces együttes 19 órától, majd a marosvásárhelyi Vecker zenekar koncertezik.

A vasárnap legnépszerűbb rendezvénye a sütiverseny lesz. ?Tavaly szerveztük meg először, úgy gondoltuk, a falubeli háziasszonyoknak is jár elismerés az általuk készített finom süteményekért. Meglepett minket is, hogy milyen sokan beneveztek, közel húszan, reméljük, idén is ilyen népszerű lesz a sütiverseny? – mondta Antal Géza. A sütemények mustráját 16 órától tartják, 17 órától rovásírás-oktatás lesz, 18 órától pedig viccmondó verseny. A díjátadót követően este a BM-bulin szórakozhat az ifjúság.

A Kisboldogasszony Falunapokat a Bogátalji Mozgalom, valamint Csíkrákos önkormányzata közösen szervezi.

(szekelyhon.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share