Repülőjegy rovással

alt

A Népszava megmondóembere, aki még Kalasnyikovval is készített riportot, ezúttal zseniális ötletet préselt ki magából. Köszönjük a tippet. 🙂  

 

Három hegyen túl (Népszava)

Sólyom Airlines – ezt a minden külföldi nyelven könnyen kiejthető nevet kapta a keresztségben az új Malév – ámbár a vezérigazgató szerint vadul tanulják a helyes kiejtést az arab országokban. Érthető is, hiszen, ha a netán “szoljem” vagy hasonló fonéma járná be a levegőeget, azt akár hadüzenetnek is felfoghatnánk.

És mi sem lenne könnyebb, mint Iránt, Ománt, Dubait, vagy Szaúd-Arábiát lerohannunk. Pláne, hogy Hende Csaba is három kormánygépet készül venni… Iránt, Ománt, Dubait, vagy Szaúd-Arábiát azért említem, mert a hírek szerint valahonnan innét pénzelik az eltapsolt magyar légitársaság utódát. Muzulmán barátaink nyilván egységesen szavaztak az első, a vezérgép nevéről is: “Álmos vezér”.

Magam úgy emlékszem, hogy Boeingnek, Airbusnak, satöbbinek szokták nevezni a madarakat, nem mitológiai alakokról keresztelik.

Az átkos Szovjetunióban volt szokás, hogy a tervezőket azzal becsülték meg, hogy nevüket viselték a gépek. Antonov, Iljusin, Tupoljev, stb. (Mellékszál: itt jegyezzük meg: Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov is maradandót alkotott. Száműzetése utáni első interjúját amúgy a Népszavának, e sorok írójának adta.) A mi Sólymunk Álmos vezérrel debütál. (Ne próbáljuk külföldiül kiejteni, ahogyan Töhötömöt se, aki nyilván a hetedik gép névadója lesz.)

A cég főnöke bejelentette, hogy 22 gépet stipistopiztak le, és ez azért jó, mert állami légitársaság ilyen ajánlatokkal nem tud mit kezdeni. Mire döntetnének, addig rég elkelt a flotta. Ebben a vezér alighanem téved. Mire egy gigagazdag szultán vagy sejk hármat pislant, alaptörvénybe foglalják a repülővásárlást. (Most szögezem le: nem, nem igaz, hogy a Sólyom rovásírásos repülőjegyeket állít ki! Arabul persze igen, de tanulni élethosszig kell. És aki nem tud arabusul…)

És nem igaz, hogy Isten marhája az, aki nem fapados, hanem párnás Sólyommal röpül. Minthogy Turul légitársaság momentán nincsen (ahogyan Oszkó Péter is mit keres valahol…?) Álmossal utazunk hamar.

Álmos, a magyarnevek.hu portál szerint ősi magyar eredetű férfinév, Árpád fejedelem apjának a neve. Jelentése: megvett, megvásárolt; más feltevés szerint: szerző. A magyar álom szóból való származtatása vitatott, a név későbbi használatában azonban szerepet játszhatott a közszó is. A magyar mitológia szerint Emese álmának magyarázata volt, hogy fiút szül – ez a gyermek lett Álmos.
Csak az a baj, hogy a Maszovlet (Bocsánat, melléütöttem, és egy másik külföldi hatalom által birtokolt légitársaság neve jutott eszembe…) túl sok röpüllőt akar működtetni.

Ezért a hét vezér nevét előbb-utóbb ki kell egészíteni a honfoglaló törzsekkel. Ez jó, mert biztosan lesz Jenő nevű Airbus is. Mápedig Jenő a hatodik magyar honfoglaló törzs nevéből származik, ahogyan az Bíborbanszületett Konstantin bizánci császárnak “A birodalom kormányzásáról” című művében szerepel. Jelentése: tanácsadó, bizalmas, miniszter. (Úgyhogy csak figyeljünk!)

Hogy később lesz-e Viktor, Tállai András, Szijjártó Péter, Wittner Mária nevű légiszörny is, egyelőre nem tudni. De lássuk be, a hajlam megvan rá…

Figyeljünk előbb a megvett Álmosra!

(Népszava – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek: 

Share