Boromisza Tibor a Helikonban

alt

Ismét láthatóak Boromisza Tibor rovásfeliratos képei, ezúttal a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban. Képek a XX. század első feléből.

 

Boromisza Tibor emlékkiállítás

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a szentendrei Ferenczy Múzeum tisztelettel meghívja Önt és családját 2013. augusztus 6-án, kedden 17 órára a Helikon Kastélymúzeum földszinti időszaki kiállítótermeibe a Boromisza Tibor emlékkiállítás megnyitójára.

  • A vendégeket köszönti Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója.
  • A kiállítást megnyitja P. Szabó Ernő művészettörténész.
  • A tárlatot Török Katalin, a kiállítás kurátora mutatja be.
  • A megnyitón közreműködik a Festetics György Zeneiskola kamaraegyüttese.

“Boromisza Tibor Előd a nagybányai fauves-os korszaka után a nyugati irányzatoktól elfordulva, – de a látásmódot nem elfeledve, a magyar géniuszt kereste – a népéletből és a keleti kultúrákból merítve az ihletet, s alakította ki a sajátosan Boromiszás, sajátosan erőteljes és magyar festői stílusát, amelyhez hosszú élete végéig következetesen ragaszkodott. A festmények kiemelkedő művészi színvonalán túl különlegességük, hogy 1924-től következetesen rovásírással feliratozta, szignózta a képeket a művész. Ezzel látványosan, elsőként emelte be a rovásírást a képzőművészetbe, erre inspirálva több, vele koron eszméket valló művészbarátját is”

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share