Székely nemzet pecsétje

alt

Ezzel a névvel találtuk azt a közéleti hírportált, melynek megjelenésében és tartalmi elemei között is szerepel a rovás.

 

Székely önazonosság

A székelyek identitásának mindig is része volt az önálló írás – emléke, használata. A összmagyar rovás-reneszánsz így nem meglepő módon Székelyföldön is jelen van, melyet köztéri feliratok, táblák, díszítések és egyre gyakrabban funkcionális íráshasználat formájában figyelhetünk meg.

Bár még nem minden esetben helyesen és szépen, de egyre több honlapon is találkozhatunk a székely-magyar rovással, illetve annak történeti bemutatásával. Ennek egyik előremutató példája a Székely Nemzet Pecsétje, azaz a Sigullum Nationis Siculicae honlap, ahol az alábbi rövid ismertetést találjuk az írás történetével kapcsolatban:

“A székely rovásírás az egyetlen a rovás íráscsalád késői utódai közül, amely a mai napig folyamatos használatban maradt. A székely-avar rovásírás az alfabetikus elvekre épülő írásrendszerek egyike, amelyet az avarok, a székelyek és esetleg a magyarok több csoportja is használt a latin írás előtt.”

Székely önrendelkezés

altAz említett honlapon is megtalálható az autonómiára vonatkozó követelés, melyet rovással is láthatunk. A kulturális önrendelkezésre való törekvésben a székely-magyar rovás rendszeres alkalmazása a tavaszi autonómiatüntetések óta figyelhető meg, melyben szerepet játszott a Rovás Infó akkori kezdeményezése is.

 

Ismételten megadjuk a letölthető rovásos tábla- és molinóterveket:

Idegen szavak és nevek helyesrovása

Az honlap egyik rovásfelirata latin nyelvű – Sigullum Nationis Siculicae – betű szerinti átírásban. Ez ismét felveti a nem magyar nyelvű, vagy idegen eredetű és helyesírású szövegek rovásos átírásának kérdését, mellyel hamarosan részletesen is foglalkozunk.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share