Rovás az Európai Parlamentben

alt

Az EU Tanácsa után székely-magyar rovásfelirat volt az Európai Parlamentben is – Beregszász borlovagjainak bemutatkozásán. Kárpátalja példát mutat az összmagyarságnak.

 

Európa kárpátaljai polgárai

A Beregszászi Szent Vencel Borrend által 2013-ban szervezett XIII. Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál vendége volt többek között Kovács Béla, független Európa Parlamenti képviselő, aki a rendezvényen való részvétel után meghívta a borrend delegációját Brüsszelbe, az Európa Parlamentbe. A Galajda József vezetésével érkezett borászokból, szövőnőkből, bodnárokból és Kovács Sándor Borsavári Népizenekarából álló társaság színes kiállítással és borkóstolóval mutatkozott be a Parlamentben.

A hangulatos bemutatón a frakcióvezetőségi szinten megjelent EP-képviselők, munkatársaik és a vendégek előtt a házigazda, Kovács Béla EP-képviselő köszöntőjében kiemelte: a beregszászi magyarok Európa polgáraiként vannak jelen.

 Beregszászi Szent Vencel Borrend Brüsszelben – kisfilm

Élő rovás – Beregszász

Nemrég írtuk, hogy Beregszászban egyre mélyebb gyökereket ereszt a rovásműveltség, oly annyira, hogy már a polgármester-választás hírét is a rovástáblával illusztrálják. A múlt héten az Európai Parlamentben tartott rendezvényen bemutatkozott a híres beregi szőttes is, melynek elismert mestere Prófusz Mariann – ukrán állami kitüntetéssel rendelkező – népművész. Alkotásai között szerepelt az a szőttes, melyen Beregszász neve rovással látható. A művész a szőttest a kárpátaljai rovásműveltség támogatásának elismeréseként a Rovás Alapítványnak ajándékozta.

alt

(Rovás Infó)

Sajtóvisszhang:

 

Kapcsolódi cikkek:
Share