Kullogó “tudósok” és a rovás

alt

A “hivatalos” tudomány médiakonform része fogcsikorgatva hagyja el a rovástagadás mára tarthatatlanná vált hittételeit. A dilettantizmus viszont marad.

 

Rovás: talán nem humanista fikció…

A folyamatos politikai hátszél dacára a rovástagadás képviselői már nem tarthatnak ki a “humanista koholmány” ideológiája mellett anélkül, hogy teljesen bolondot ne csináljanak magukból. Így aztán a rovás jelenlétét kénytelenek elismerni a 13. századig visszamenőleg – a még el nem pusztított tárgyi emlékeknek hála. Ettől még persze szemrebbenés nélkül meg lehet változtatni az írás nevét és lehet tagadni annak funkcionális használatát, ahogy a turkológusból lett “rovásszakértő” Sándor Klára teszi.

altA Nyest.hu-n megjelen újabb cikkében a volt SzDSz-es politikus azonban még a nyelvtörténeti ismereteinek hiányosságairól is tanúságot tesz, mikor a vargyasi lelet olvasatánál olyan amatőr “megfejtésre” hivatkozik, ami ellentmond mind a rovás jelhasználatának, mind pedig a korabeli nyelvállapotnak.

Az csak hab a tortán, hogy a leleten található írás szövegéről magabiztosan kijelenti, a “kőfaragó rosszul mérte fel az írandó szöveg hosszát” (persze, megcsúszott a vésője) … illetve, hogy egy szakrális tárgyra egy korabeli graffiti szintjén álló “itt járt Pisti” jellegű feliratot vésett a bizonytalan kezű mester.

A székely írás legkorábbi emlékei (Nyest.hu)

… sajnos ez a cikk nem éri el azt a színvonalat, ami a teljes utánközlésre méltóvá tenné, ezért szokásunktól eltérően nem idézzük a Rovás Infón a lecsúszott Nyest.hu írást, de érdeklődő olvasóinknak a linket itt megadjuk. A cikkhez fűzott olvasói megjegyzések között viszont találtunk egy viccesen találó beírást a vargyasi lelet dilettáns “megfejtésére” vonatkozólag:

Sigmoid: Hát ha ránézek erre a keresztelőmedencére (?), ez a gigantikus, szembeszökő felirat végig keresztbe a peremen, ha tényleg azt állítja hogy “Mihály írta e követ”, akkor a felmérhetetlen pofátlanság és egoizmus világrekordja, és a nevezett Mihályt kénytelenek lennénk Néró császárral és Győzikével egy lapon emlegetni ezentúl.

S valóban … az “eccerű” józan ész a tudomány világában sem hátrány 🙂

Akit érdekel a vargyasi lelet a 8 általános iskolai osztály színvonalát meghaladó elemzése, annak ajánljuk korábbi cikkünket a témával kapcsolatban.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share