Beregszász – Rovás természetesen

alt

Beregszászban 2 éve állnak a rovástáblák, melyek azóta a helyi identitás részévé váltak. Közérdekű híreket is illusztrálnak a fényképeikkel.

 

Beregszász – Élő rovás, élő példa

Bár nemzeti írásunk valóban folyamatos használatban “élte túl” az elmúlt évezredet, az eddigi legszélesebb körű alkalmazást az elmúlt években érte el. A titkosírásból és díszítőelemből egyre inkább funkcionális írássá váló székely-magyar rovás már mind a digitális és valós köztérben egyre gyakoribb látvány.

A korszerű rovás egyik legszembetűnőbb elemei az egységes székely-magyar rovásos helynévtáblák, melyek a Kárpát-medencei táblaállítási mozgalom kezdetén már megjelentek Kárpátalján, legelőször Beregszászban. Alig több, mint 2 év telt el a táblák avatása óta, melyek azóta a beregszászi hétköznapok, a közgondolkodás és a helyi identitás természetes részévé váltak. (pl. rajzos útikönyv, ismeretterjesztés, sportmezek, stb.)

Így nem meglepő, hogy a várost érintő fontos hírekben – mint a polgármesterválasztás eredménye – is a többnyelvű és többírású helynévtáblák, illetve üdvözlőtáblák fényképe illusztrációként jelenik meg, ahogy a Kárpátalja.ma nevű hírportálon. És valóban, ebben nincs is semmi különös…

Babják Zoltán nyerte a beregszászi polgármester-választást (Kárpátalja.ma)

altBabják Zoltán, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Régiók Pártja közös jelöltje nyerte az időközi, június 2-án tartott polgármester-választást Beregszászban ? adta hírül a trubyna.org.ua hírportál.
 
Az előzetes eredmények alapján Babják Zoltán a szavazatok 54,9%-át szerezte meg, őt Olga Bizilja (JeC) követi (22,91%). Orosz Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltje a harmadik lett (11,24%). A polgármester választáson a szavazóképes lakosság 50,7 százaléka vett részt.
 
A végleges eredményeket a továbbiakban közöljük.
 
(Kárpátalja.ma – eredeti cikk * az eredeti cikk azóta törlésre került…)
 
 
Kapcsolódi cikkek:
Share