Székely Nagydíj – rovással

alt

Korszerű székely-magyar rovást használtak az erős emberek a Székely Nagydíjon is. Újabb példa nemzeti írásunk alkalmazására a sportban.

 

Sport és a rovás

Néhány hónapja beszélgettünk Darázs Ádámmal, a Magyar Erős Ember Szövetség elnökével, aki a sportéletben a magyar rovásműveltséget is méltó módon képviseli. Két hete rendeze a szövetség Székelyföldön a Székely Nagydíjat, ahol természetesen ismét helyet kaptak a rovás feliratok, székely nemzeti jelképek.

alt

Kétírású feliratok a fersenyen: latin és rovás

Tiszaújvárosi erős ember lett a bajnok

Vasárnap rendezték meg az Erős Emberek ?Székely Nagydíját, melyen a Tiszaújvárosból érkező Csíkós Lóránt bizonyult a legerősebbnek.

A Zete-Laka birkozó és sportegyesület Székelyudvarhely Tavasza rendezvénysorozat keretében szervezte az eseményt, melyen a Hungarian Strongman Assosiation bonyolította a versenyt.

Darázs Ádám, a szövetség elnöke, aki lebonyolítója és versenybírája is volt a versenynek a szervezők tiszteletbeli különdíját kapta meg. Darázs Ádám a világ legerősebb embereinek 2005-ös ranglistáján a 10. helyén szerepelt, ötször volt Közép-Európa legerősebb embere, és háromszoros erőemelő világbajnok.

A Székely Nagydíj különdíjasa Nagy Péter, a londoni olimpián 11. helyet elérő súlyemelő lett, ő volt a díszmeghívott is egyben.

A harmadik helyen a Rakamazból érkező, Kelet-Magyarország legerősebb embere (2013), a 27 éves Lasameczki Zoltán végzett.

Sebestyén János, a 32 éves mezőszilasi versenyző a dobogó második fokára állhatott fel. Ő egyébként Nyugat-Magyarország legerősebb embere címet 2012-ben hódította el.

A dobogó legfelső fokára a 29 éves Csikós Lóránt állhatott, aki 2009-ben Magyarország legerősebb embere versenyen a harmadik helyen végzett

Az összesen 10 versenyző közül két hazai (Cortean Sándor – Szatmárnémeti és Gabriel Ardelean – Margita), és egy délvidéki ?erős ember” állt rajthoz.

Ambrus Sándor, a Zete-Laka birkozó és sportegyesület vezetője portálunknak elmondta, sikeres rendezvényt zártak és jövőre is szeretnék megszervezni a Székely Nagydíjat.

(Uh.ro – eredeti cikk)

Képek:

alt

Székely-magyar rovás tetoválás az alkaron: Márkusz

alt

Helyi sportegyesület is alkalmazza a rovásfeliratot

Mozgókép:

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share