Nyelvi kompetencia és rovás

alt

Köztudott, hogy a magyarok idegen nyelvtudása elmarad az európai átlagtól. Lehet, hogy nem csak európai nyelveket kellene tanulni?

 

Rokon nyelvek és a rovás oktatása

A Jobbik azt javasolja, hogy az első, államilag elismert nyelvvizsga mindenki számára ingyenes legyen, emellett azonban szükség van a nyelvoktatás reformjára is. Erről Ferenczi Gábor, a Jobbik megyei elnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy ma a lakosság 35 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet, míg Nyugat-Európában ez az arány jóval magasabb, meghaladja az 50 százalékot. Ennek oka, a nyelvi elszigeteltség, a nyelvoktatás alacsony hatékonysága, valamint az, hogy a tanulók nem elég motiváltak.

Az ellenzéki politikus szerint a valós nyelvrokon népek nyelveinek (például a török), vagy a székely rovásírás elsajátítása sokat segítene a nyelvi kompetenciák fejlesztésében. Ferenczi Gábor szerint differenciáltan, kiscsoportokban és beszéd centrikusan, vagyis a tanulók képességének, tudásszintjének és szorgalmának megfelelően kellene a nyelveket oktatni.

Úgy vélekedett, hogy ösztönzésképpen a középfokú C-nyelvvizsgát érettségi jeles, a felsőfokút pedig emelt szintű érettségi jelesként kellene beszámítani a továbbtanulásnál. Galambos István, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának megyei szervezője azt hangsúlyozta: a főiskolákon, egyetemeken lehetőséget kellene biztosítani a diákoknak arra, hogy tanulmányaik végéig tanulhassanak idegen nyelvet, ha már kötelező a diplomához egy nyelv ismerete.

(Halmos György – Veol.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share