Mandics: a rovás is rúna

alt

A Róvott múltunk c. könyv egyik “kulturális nagyétkű szász” idézete szerint “a magyar rovásírás is csak egy elfajzott változata a rúnáknak”. A könyv szerzője is a rúnásítást támogatja.

 

Egy új rúnásító

2012 október 16 óta az ISO 15924-es szabványban írásunk megnevezése: Old Hungarian (Hungarian Runic) (lásd itt). E szabvány kezelésével foglalkozó Michael Everson jegyzi azt a tervezetet is, amelyik kihalt magyar – magyar rúna név alatt, lebutított jelsorral fenyegeti a székely-magyar rovás korszerű alkalmazását. A Róvott múltunk c. könyv szerzője, Mandics György 2012-ben még határozottan kijelentette, hogy nem jó az “Old Hungarian” (kihalt magyar) kifejezés a rovás szabványosításához, mára viszont a székely-magyar rovást rúnásításító szabványjavaslat egyik támogatójává vált.

Everson hazai rúnásító támogatóinak ideológiája a száz évvel ezelőtti német felsőbbrendűségi mítoszokra épül. Kérdés azonban, hogy Mandics vajon mi célból támogatja ezt a vonalat? A véleményváltoztatás lehetséges okát vizsgálva a rovásról szóló könyvében találhatjuk meg a saját magának is feltett – és most megválaszolt – kérdést: talán úgy lett volna jobb, ha német rúna a rovás?

Mandics György: Német rúnák

Ha még mindig az Osztrák-Magyar Monarchia kereteiben élnénk, s ma a németek kulturális felsőbbrendűségének elve oly heves volna, mint a századfordulón, a Tar Mihály-ügy idejében, akkor most nem a románok kisajátító elméletei miatt szomorkodnánk, hanem a szászok és a németek hasonló tettei miatt. Monográfiánk első oldalain már láthattunk néhány példát a szász és és a szepességi hontestvéraink kulturális nagyétkűségéről, amely szerint ugyebár minden Kelet-Európában talált ismeretlen írásos lelet rúna. A magyar rovásírás is csak egy elfajzott változata a rúnáknak.

Kazáriában találkoztunk valószínűleg a varégokkal, vagyis a rúnaíró vikingekkel, akiket az arab írók ruszoknak neveznek, s a magyarokkal is összekevertek írásaik hasonló volta miatt. (…) Lehet, hogy most ez lenne a sarokkő, ha a történelem más vágányon robog?

Berkeszi már megalkotta a rúnákból származás elméletét a századvégen (…), Désy pedig megalkotta fantazmagórikus rúnaelméletét, s még az énlaki feliraton is talált egy rúnát. (…)

Esküszöm, nem tudom mit mondjak: hogy lett volna jobb?

(Mandics György – Róvott Múltunk I. kötet 262. oldal)

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share