Felvidék – Rovásverseny

alt

Felvidéken folytatódik az országos rovásírás-verseny. A következő elődöntő helyszíne Dunaszerdahely volt.

 

Rovásverseny körzeti döntője – Dunaszerdahely

Már hagyomány, hogy a Palóc Társaság felkarolja és megrendezi a felvidéki magyar gyermekek számára a rovásírásversenyt. Az idén immár IX. alkalommal hirdették meg a felhívást a Felvidéki Műveltségi és Rovásírásversenyre. A rovásírás, elődeink írásmódja az utóbbi évtizedben reneszánszát éli. Nemcsak a cserkészcsapatokban, de egyre több alapiskolában is akad olyan felnőtt, aki bevezeti tanítványait a ősi magyar írás rejtelmeibe. Így nem csoda, hogy az idén már 154 tanuló jelentkezett a felhívásra.

Ezért körzeti döntőkre volt szükség. A nyugati régió tanulóinak Dunaszerdahelyen a Kodály Zoltán MTNY Alapiskola adott helyet.
A nagy napra 2013. április 19-én került sor mintegy 80 versenyzővel. Négy kategóriában indulhattak, az alsósok közül egy 2. osztályos tanuló volt a legfiatalabb.

A megnyitón a házigazda, Ibolya Olivér igazgató köszöntötte a megjelenteket, s örömmel nyugtázta a gyerekek jó hangulatát. Továbbá A. Szabó László, a város alpolgármestere kívánt sok sikert a versenyzőknek, majd Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke ismertette a verseny menetét, s néhány tippet adott a hibátlan íráshoz.

A verseny 45 perce alatt a tanulóknak három nagy feladatot kell elvégezniük minél kevesebb hibával. Azonos hibapontszám esetén a kevesebb időt veszik figyelembe.

  • Első feladat rovásírással leírt szöveget kell hangosan elolvasni.
  • Másodikként rovásírással leírt szöveget kell átírni latin betűkkel
  • S végül a harmadik feladat latin betűs szöveget írjanak át rovásra. Korosztályonként emelkedik a sorok száma.

Miután ezzel elkészültek, a pedagógusok nekiláttak a dolgozatok javításának. A gyerekeknek pedig különféle programokat ajánlottak a szervezők: mozivetítést, kézműveskedést, gyöngyfűzést vagy városnézést. Délután három órára megszületett a végleges sorrend. Az iskola ebédlőjében került sor az eredményhirdetésre. A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 9 tanulója közül négyen jutottak tovább az országos döntőbe:

B kategória:
1. Markó Anna Erzsébet
3. Szalai Karola

C kategória:
5. Vida Vanessa

D kategória:
1. Fekete Melánia

Ők képviselik iskolánkat a májusi országos versenyen Újvárban.

Z. Urbán Aladár átadta az okleveleket és az ajándékokat a győzteseknek, majd sok sikert kívánva megköszönte a felkészítőknek a sok türelmet és fáradozást. A támogatóknak pedig az ajándékokat. Ismét egy jó hangulatú verseny volt, ahol a fiatalok bizonyították, hogy itthon vannak e hazában és tanulással és szorgalommal erősítik műveltségüket, magyarságukat.

(Suli.sk – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share