Titkosírás: cigányul rovással?

alt

Egyre csak duzzad a rovás multi-kulti: a héber nyelvű rovásfelirat után hamarosan itt a cigány nyelvű is?

 

Meglepő tapasztalat Székelyudvarhelyen

?Ha én megtanulom a rovásírást, és cigányul írok vele, akkor én még titkos-tikosabban fogok írni, mint a többiek? (iskolás cigánygyerek megállapítása) – Kocsis Éva, vajdasági tanárnő visszamondása alapján, akinek segítségével, közösen szervezte meg a Székelypajzs Egyesület a legelső rovásírás tanfolyamot Székelyudvarhelyen.

kep1

De ami a Gobé-kópéban felmerül az az, hogy ha egy más nemzetiségű gyerekben ilyen felismeréseket ébreszt a rovásírás lehetősége, akkor mit ébreszthet egy olyan gyerekben, akinek saját jelképrendszere ez?

Waum Peti szerint elsősorban büszkeséget. Emellett kinyitja a gyerekek fantáziáját és nagyon sokat segít a latin betűs helyesírásban. Ők már hét éve rendszeresen szerveznek tanfolyamokat és három éve mi is partnerei vagyunk a Gobé termékcsaládunkkal a rovásírás versenyeknek. A legutóbbi most hétvégén volt.

kep3kep4kep5

Ezen a versenyen 22-en rótták fel egymásnak a jobban tudásukat. Így mindenképp van 22 székely ember, aki el tudja olvasni és még érti is, hogy milyen a székely ?gríz?.

kep6

Rovás Infó kérdése:

Mi van felróva a latinbetűs GRÍZ felirat felett?  Megfejtés: GÓBÉ.

 

(Merkurblog.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share