Rovásverseny – magyar és szerb

alt

Hír volt a rovás versenyen jól szereplő vietnami kislány. Most szerb nevű gyerekek is vannak a vajdasági cserkészek rovásversenyének díjazottai között.

 

A rovás azé, aki használja

Továbbra is érdekes feljemények hozzák izgalomba a rovótársadalmat. A rovás terjedésével egyre több az olyan újszerű alkalmazás, fejlesztés és hétköznapi esemény, ami a rovásműveltség időben visszafelé történő mitizálása helyett a mai, korszerű használatot helyezi előtérbe. A rovás ma már szélesebb rétegekben válik valóban élő írássá, így a rovók közösségei is egyre sokszínűbbé válnak. Sőt ahogy a zuglói versenyen szépen szereplő vietnámi kislány, vagy az udvarhelyi oktatásban a rovás iránt érdeklődő cigány gyermek példája mutatja, a magyar kultúrával kapcsolatba kerülő nem csak magyar származásúak részére is vonzerővel bír ősi íráskultúránk.

Ez természetesen nem új jelenség. Gondoljunk akár a nagyszentmiklósi kincs egyes darabjaira, ahol a Kárpát-medencei rovás alkalmazásával a magyaron kívül még másik három nyelven (szláv, alán és onogur) is készültek rövid feliratok. Mostani hírünk érdekessége, hogy a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség által szervezett Szent György napi rendezvény mesemondó és rovás versenyének 4 rovásos díjazottjai közül kettőnek szerb neve van.

Legyünk büszkék arra, hogy a rovásműveltség a magyarokon kívül érdeklődést vált ki és kulturálisan ma is összekötő kapocs a Kárpát-medence lakói között, függetlenül származásuktól!

Népmesemondásban és rovásírásban versenyeztek a cserkészek

Népmesemondásban és rovásírásban versenyeztek a cserkészek

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség első alkalommal emlékezett meg Szent György napjáról, a cserkészek védőszentjéről egy hagyományőrző rendezvénnyel. A találkozót ma délelőtt szervezték meg Muzslyán, az Emmausz fiúkollégiumban, horgosi, noszai, kispiaci és helybeli cserkészek részvételével, akik rovásírásban és népmesemondásban versenyeztek. Közben a barátkozásra is volt bőven idejük.

A mesemondók teljesítményét pedagógusok értékelték, mégpedig Varga Katalin nyugalmazott magyartanárnő, Lázár-Dékány Verona nyugalmazott óvónő és Kovács Jolánka, a Szervó Mihály Általános Iskola könyvtárosa. A bírálóbizottság korosztályonként egy-egy díjat adományozott.

Az elsősök és másodikosok mezőnyében legjobbnak bizonyult a muzslyai Sarnyai Valentin, a harmadik és negyedik osztályosok közül a legjobb mesemondó a kispiaci Dózsai Evelin volt, az ötödik és hatodikosok mezőnyében a muzslyai Rapos Emma mesélt a legszebben, a hetedik és nyolcadikos tanulók közül pedig ketten kaptak díjat, a muzslyai Sarnyai Andrea és Mosó Viktor, aki a Homokháti Kistérségi Cserkészkörzetből jött.

A rovásírás és -olvasásban is korosztályonként jutalmazták a legjobbakat, így a legfiatalabbaknál Sarnyai Valentin volt a legügyesebb, a harmadik és negyedikesek közül a noszai Mario Sediković kapott könyvet, az ötödikesek és hatodikosok csoportjából Kátai Szimóna volt a legjobb, a hetedik-nyolcadik osztályosoknál pedig a horgosi Mihajlović Dominik jeleskedett.

(Kónya-Kovács Otília – Vajdaság.ma – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share