Kazáriából hozott rovás?

alt

A rovásemlékek gyűjtője és tudósa Ráduly János 1997-es cikke szerint a honfoglalók nem felejtették el a magukkal hozott rovásírást. Kazározók figyelmébe.

 

Honfoglalóink kultúrája: a rovásírás

Évről évre bizonyosabbá válik, hogy a magyarság mai, Kárpát-medencei lakhelyére írást is ismerő, azaz írástudó népként érkezett. Az írás, amelyet ismert, egyfajta rovásírás volt. Ennek főbb elemeit jóval a honfoglalás előtt – tehát a keleti szállásterületeken – sajátította el. A történelmi, társadalmi, művelődési feltételek adottak voltak. Manapság tényként beszélünk a szkíták írástudásáról, az 555-ben létrejött ótürk birodalomban eléggé széleskörűen használták ezt az írástípust, mint a kommunikáció egyik igen fontos eszközét.

Tudott dolog, hogy az ótürkök a Fekete-tengerig terjesztették ki birodalmuk határait, sőt a Fekete-tenger északi területeit is  “bekebelezték”. Itt jött létre később a nyugati türk kaganátus, a kaganátuson belül pedig – utóbb – önállósította magát Kazária. Magyar őseink több emberöltőn át Kazáriában éltek. A kazárok írni tudását ma senki nem vonja kétségbe. Népünk későbbi, etelközi lakhelyeinek ezutáni feltárása talán bizonyítani fogja, hogy elődeink nem felejtették el egyik napról a másikra a Kazáriából hozott rovásírást.

(Ráduly János – História, 1997/4. – részlet)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share