Felvidék – Rovás verseny

alt

Felvidéken ismét megrendezte a Palóc Társaság az országos rovásírás-versenyt. Beszámoló a körzeti döntőről – Rimaszombat.

 

 Rovásverseny körzeti döntője – Rimaszombat

Kilencedik alkalommal rendezi meg a Palóc Társaság a Felvidéki Országos Rovásírásversenyt és Műveltségi Találkozót. A körzeti döntő Muzsla után Rimaszombatban volt. Pénteken Dunaszerdahely lesz a verseny, az országos megmérettetés pedig május 17-én Érsekújvárott.

39112 A rovásírásverseny keleti körzeti döntőjét Rimaszombatban, a Tompa Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Nyugat lakótelepi épületében rendezték meg április 12-én. A versenyzők a helyieken kívül Gömörfalváról (Harkács), Almágyból, Fülekről és Szepsiből érkeztek. A folyamatos megérkezés, bejelentkezés után a tanulók hangos olvasáson mutatták meg tudásukat. Majd az iskola könyvtárában ünnepélyesen megnyitották a versenyt, melynek főszervezője a Palóc Társaság, társszervezője a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete volt.

Foglár Gábor, az almágyiak felkészítő tanára, verséneklő a megnyitó ünnepség elején Sajó Sándor: Dal a szülőföldről című megzenésített versével vezetette be a versenyt. A köszöntőket követően pedig a székelyek előtt is tisztelegve, a vándor székely, Wass Albert: Üzenet haza című versét énekelte. Fülöp Barbara, a helyi Magán Szakközépiskola diákja Sulyok Vince: Hazád és anyanyelved című versét tolmácsolta.

Kubačka Gizella, a Magán Szakközépiskola igazgatója üdvözölte a résztvevőket, felkészítőket és a vendégeket. Köztük díszvendégként jókedvvel, s erőt sugárzóan megjelent a 101. életévét töltő Tamás Aladárné Ilonka néni is, aki régi ismerőse a Palóc Társaságnak. Az igazgatóasszony büszke volt a résztvevőkre, akik ezen a versenyen is fejlesztették ősi műveltségünket, a magyar rovásírást. ?Azok vagytok, akik még ma is ismeritek ezt a ?titkos” írást. Büszkék lehettek rá, hogy ennek a titoknak a tudói vagytok, s reméljük ezt a műveltséget is tovább öregbítitek, s megőrzitek a jövő nemzedékének is. Ezzel a tudással többek vagytok” – mondta Kubačka Gizella.

Rigó László, Rimaszombat Város alpolgármestere (MKP) ehhez kapcsolódva szintén megjegyezte, hogy a rovásírás egy eszmeiség, mellyel szintén erősíteni tudjuk nemzeti kisebbségünket. Erőt, egészséget kívánt a fiataloknak, hogy megtanulták s versenyen is gyakorolják a rovásírást. A szigorú értékelés kapcsán hozzáfűzte: Nem elsősorban az a fontos, hogy ki milyen eredményt ért el, hanem az már nagy öröm és büszkeség, hogy bekapcsolódtak ebbe a versenybe. S az alpolgármester, aki a városon keresztül a fő támogatója volt a versenynek, visszavárja egy következő alkalomkor is a Palóc Társaság rendezvényeit Rimaszombatba.

Rimaszombatban a Tompa Mihály Alapiskola nem első alkalommal biztosít helyet a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete által szervezett versenyeknek. Többször rendeztek már itt emlékkiállításokat, alkotópályázatok kiértékelését, díjazását. A gyümölcsöző kapcsolatról az iskola igazgatója, Orosz István szólt.

Orosz István iskolaigazgató megerősítette, hogy előnyére válik az iskolának, hogy helyszínéül szolgálhat ezeknek a versenyeknek, s örömének adott hangot, hogy ekképpen bekapcsolódhatnak. ?A régió legnagyobb magyar alapiskolájában nemcsak ehhez hasonló versenyek, hanem más olyan rendezvények is megvalósulnak, amelyek magyarságunk megőrzéséhez, értékeink továbbviteléhez hozzájárulnak” – nyilatkozta Orosz István.

Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság ismertette a találkozó hagyományát. Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Felvidéki Országos Rovásírásversenyt és Műveltségi Találkozót.

A Palóc Társaság ezt az országos szintű nemes versenyt a magyarságért érzett felelőssége megnyilvánulásaként valósítja meg, mert döntő fontosságúnak tartja a rovásírás megszerettetését a magyar fiatalokkal. Negyedik éve már körzeti döntőket is rendeznek, mert annyi a versenyzők száma. Idén 154 fő jelentkezett be a versenybe, így az országos megmérettetésre csak a legjobb kerülhetnek. Rimaszombatban is, ahogyan a többi helyszínen négy korcsoportban (A, B, C, D kategória) versenyeztek a diákok. A döntőbe csak azok kerülhetnek, akiknek a helyezés mellett a hibapontszáma sem éri el a 15-öt.

A verseny értékelése szigorú szabályok mellett történt, melybe zsűriként a felkészítő tanárok kapcsolódtak be Dávid Márta, a helyi Magán Szakközépiskola tanárának a vezetésével. A tanulóknak írásbeli feladatlapon átírásokkal kellett bizonyítaniuk tudásukat. Rovásírással a latin betűkről ill. fordítva, a rovásírásról a latin betűkre kellett átírni a szövegeket, ahol a feladat elvégzésére eltöltött idő is számított, a korosztályonként emelkedett a sorok száma.

Rimaszombatban minden versenyzőnek sikerült időben, 45 perc alatt megírnia a versenylapot, viszont nem minden helyezett jutott tovább az országos versenyre. Mindenki kapott viszont emléklapot és rovásírásos tollat. Az első három helyezett pedig a balogvölgyi Rákóczi Szövetség ajándékaként könyvjutalmat vehetett át.

Az alábbi eredmények születtek:
A korcsoport
1. Kruták Réka (Gömörfalva) – nem jutott tovább
2. Lakatos Miriam (Gömörfalva) – nem jutott tovább
3. Simon Enikő (Gömörfalva) – nem jutott tovább
B korcsport
1. Jakub Gábor (Almágy) – továbbjutó
2. Gáll Barbara (Gömörfalva) – továbbjutó
3. Janitor Zsófai (Szepsi) – továbbjutó
4. Nagy Veronika (Rimaszombat) – meghívott
5. Szeles Bence (Szepsi) – meghívott
További versenyzők:
Csörnök Ádám (Almágy), Mede Bernadett (Almágy),
Lázók Attila (Gömörfalva), Tószegi Erika (Gömörfalva),
Dobos Kristóf (Szepsi), Nagy Júlia (Szepsi)
C korcsoport
1. Csúr Karolina (Gömörfalva) – továbbjutó
2. Dúdor Viktória (Gömörfalva) – továbbjutó
3. Simon Krisztián (Gömörfalva) – nem jutott tovább
További versenyző: Berky Tünde (Gömörfalva)
D korcsoport
1. Szűcs István (Szepsi) – továbbjutó
2. Varga Bence (Fülek) – továbbjutó
3. Szabó Róbert (Rimaszombat) – továbbjutó
4. Nagy Zoltán (Rimaszombat) – meghívott
5. Kasko Dávid (Fülek) – meghívott
További versenyző: Boján Mária (Rimaszombat)

Rimaszombatban a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete, a bátkai Szabó Pékség, a Tompa Mihály Alapiskola, a Magán Szakközépiskola és Rimaszombat Város hathatós erkölcsi és anyagi támogatásával valósult meg a rovásírásverseny.

Ez a nap a magyarságukhoz ragaszkodók, magyarságukért cselekedni, áldozatot is hozni tudók ünnepnapja volt – zárta Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke a sikeres versenynapot, mely a nemzeti imánk közös eléneklésével ért véget.

(Felvidék.ma – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share