Rovás ABC – Tar Mihály

alt

A Tar Mihály által élővé tett rovás ábécét sokan használták egy évszázada. Ezúttal egy rovás ábécés levelezőlapot mutatunk be.

 

Rovás ABC levelezőlapon

A Tar Mihály rovásos tevékenységének vizsgálatára külön bizottságot hozott létre az MTA, pártfogója Fadrusz János pedig felhasználta ABC-jét a Tuhutum emlékmű felirataihoz. Sajnos 1903 őszén a nagy szobrászunk elhunyt, s az akadémia sietve lezárta nélküle a kérdést, miszerint: “nem él a rovás a nép körében.”

alt

Tar Mihály második ábécéje (MTA állásfoglalás, 1903)

A Tar féle ábécé azonban elkezdte önálló életét, melyre bizonyság az azóta lerombolt Tuhutum emlékművön kivül a révi rovásos képeslapok, s Boromisza Tibor rovásos műalkotásai. A Tar féle második rovás ábécé elterjedését nyilván segítette az alábbi levelezőlap is, amely egyik ritka példánya a Rovás Infó birtokába került.

alt

Mélynyomásos rovás ábécés levelezőlap, Tar Mihály betűivel

A levelezőlapon az ábécét szöveg kíséri. Ebből kiderül, hogy nem ma kezdték a rovás modernizálását (nagyított betűk, ékezetes ötlet), ahogy a misztikus körítés sem hiányzik. Jóllehet, van egy-két betű ami teljesen szokatlan, ez mégsem akadályozta a rovás élővé tételét – legyen ez tanulság a mindenféle “egyedüli és eredeti” rovásábécéket hirdetők számára. 

“Az ősmagyar írás ábécéje természeti képekből fejlődött. Jelentésüket ma már vagy ma még nem tudjuk. Ékezetüket – mint a latinban – a szavak értelme és zenéje adja. Ha azonban szükséges, a mai ékezetet is használhatjuk. A nagybetűket erősebbre és nagyobbra írjuk, mint a kicsiket, de ugyanolyan alakkal. Irott és nyomtatott alak hasonló. Az ősmagyar írás – miként az Égből az áldás – felülről lefelé jön. Ezt az írást mindenkinek ismernie kell, aki magát magyarnak vallja, annál is inkább, mert maholnap általánossá válik” 

Sajnos időközben volt két világháború, néhány diktatúra, forradalom, no meg rendszer-, vagy inkább módszerváltás – de fenti idézet utolsó mondata továbbra is aktuális:  

“Ezt az írást mindenkinek ismernie kell, aki magát magyarnak vallja, annál is inkább, mert maholnap általánossá válik”

Nos, úgy legyen!

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share