Ősök tornya

alt

Magyar Adorján első ábécéjét alkalmazó rovásfeliratos képet mutatunk be. Az Ősök tornya – bár már csak romként, még ma is áll Budapesten!

Ősök tornya

Ma is felkereshető életveszélyes romként, pogány vagy Koppány toronyként ismeretes. Az alábbi kép a Magyar Naptár 1940-es kiadásában található. Érdekessége, hogy Magyar Adorján korai ábécéje szerint írták fel az “ősök tornya” feliratot, hiszen az NY rovásbetű a nagyszentmikósi kincs hasonló alakú jelét idézi fel.

alt

Magyar Adorján legelső ábécéje – Nagyszentmiklósi Kincs jelei is felismerhetők.
A példa évszám valószínűsíti a keletkezés idejét – 1920 (Sólyom Ferenc közlése)

alt

Ősök tornya

alt

Ősök tornya elkészültekor

alt

Pogány toronyként – ma így néz ki.

Ősök tornya története

“Az 1930-as évek elején alakult meg a Turáni Egyistenhívők Tábora, Egyháza, Bencsik Zoltán vezetésével. A Turáni Roham című újságot is ők szerkesztették.

turani-roham

Turáni Roham újság fejléce (Kép forrása itt – köszönet Waum Péternek)

Felmerült egy monumentális építmény gondolata, ami a turáni faji identitás emlékműve lenne, az eredeti szittya ősvallás jegyében, Koppány emlékoszlopaként, mivel ő volt az, aki ősi istenük védelmében vértanuhalált halt. Az egyház egyik tagja, Szász Farkas a saját telkét ajánlotta fel e célra, (ez éppen a hegy tetején van, emiatt sokan kilátónak vélik a tornyot), és 1934-ben Vühl Géza megépítette a tornyot. A díszkertben öt nyárfát ültettek a magyar őstörténet nagyjai nevében (Botond, stb).

A torony avatása 1935. július 7-én volt, az avatóünnepségen megjelent csendőrök kardlapozással járultak hozzá a ceremóniához. Az új egyház híveit a továbbiakban is üldözték, 1942-ben pedig munkaszolgálatra vitték őket Ukrajnába. A világháború utáni években az Államvédelmi Hatóság őrtoronyként használta, az ötvenes évek második felében magánszemélynek értékesítették. A továbbiakban többször cserélt gazdát. Jelenleg a lepusztult építményt bozótos őserdő veszi körül (az volt a díszkert valaha), és nincs funkciója a jelek szerint.”

(Rovás Infó – történeti forrás: Óbudai blog – eredeti cikk, műemlékem.hu – eredeti cikk, geocaching.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share