Rovás a postán

Többször előfordult, hogy rovással írott postai küldemény is rendben megérkezett a címzetthez. Lehet-e használni rovást a postán?

 

Mindent lehet

Jellemző a magyar nemzeti írás státuszának tisztázatlanságára, hogy a postai illetékesek sem tudnak egyértelmű választ adni a székely-magyar rovás alkalmazási lehetőségét illetően. Azonban a postai alkalmazottak között – talán nem véletlen – sokan rendkívül széles érdeklődéssel fordulnak más országok gyakorlata, postai megoldásai iránt. Innen már csak egy lépés a más nyelvek és írások felé irányuló nagyobb figyelem.

Sok rovó tett már kísérletet rovással írt címzésre és meglepő módon nagy arányú kézbesítési arányról hallani beszámolóikból. A legtöbb esetben a levélfeldolgozás folyamatában valakik latinbetűs “megfejtést” írnak a küldeményre, de előfordult olyan eset is, amikor csak a rovásos címzés alapján ért célba a levél, vagy képeslap.

Tegyünk próbát!

Az ismeretlen, a ritkaság sokszor vált ki idegenkedést és tartózkodást. Ezt csak a felvilágosítással és a gyakori használattal lehet feloldani. Így van ez a postai rováshasználat esetében is. A megoldás tehát a vállalkozó kedvű rovók kezében van. Bátran küldjünk rovásos címzésű levelet, képeslapot, csomagot. Sok sikert hozzá és várjuk az érdekes beszámolókat, melyeket cikk formájában is közzé teszünk.

Segédlet – Postai irányítószámok rovással

altTavaly jelent meg a Postai irányítószámok könyvsorozat első kötete, mely Belső Magyarország településjegyzékét valamint öt nagyvárosának (Debrecen, Miskolc, Pécs, Győr, Szeged) teljes utcajegyzékét tartalmazza. A kiadvány különlegessége, hogy a megszokott irányítószámok mellett az adott település és utcanév székely-magyar rovással került kiírásra.

A kiadvány segítséget nyújt a rovásfeliratos küldemények helyes címzéséhez is. Külön fejezetben kerül bemutatásra az egységes Székely-magyar rovástábla rendszer is, amellyel egyre többen találkozhatunk.

Adatok:

  • B5, puhakötésü, 320 oldal,
  • ISBN: 9789638895233

Rovás számok

altA rovásműveltség fontos eleme a rovásszámok világa. A mindennapi alkalmazást megkönnyítendő, készült az ismertető, melynek letölthető változata itt található.

Az oktatási segédlet, táblázatos formában kereshető meg a számok rovásos átirata, kétféle felírási mód szerint. (1 és 2199 között).

A hagyományos rovásszámokat főleg ezres nagyságrendig alkalmazzák, többnyire leíró jelleggel. Tipikus használati példa lehet az évszámok mellett az irányítószámok rovással (is) történő jelzése.

Adatok: A4, 12 oldal

Rovás Infó

 

Kapcsolódó cikkek:

Share