Megszólalt a tudomány

alt

Nyilatkozatban szólalt fel a tudomány 33 képviselője a székely-magyar rovásírás botrányos félreszabványosítása ellen. Folyamatosan érkeznek a támogató aláírások. (MTI)

 

A tudomány képviselőinek nyilatkozata

A székely-magyar rovás és a rovás íráscsalád nemzetközi szabványosítása körüli botrányok kapcsán a számítástechnikai kódolással és a rovással foglalkozó tudományos kutatók, műszaki és tartalomfejlesztők, valamint felhasználók közös nyilatkozattal fordulnak a hazai és nemzetközi szabványosítási szervezetekhez, a kulturális kormányzathoz és a sajtóhoz.

A nyilatkozat 6 szerzője és 27 támogatója kérik a tudománytalan és a rováshasználatot korlátozó ír-osztrák szabványjavaslaton alapuló, eljárási szabálytalanságokkal terhes folyamat azonnali leállítását és annak a tudomány képviselői, a szakemberek és felhasználók konszenzusa alapján való újraindítását.

Alulírottak határozottan kérjük a “Hungarian” kódblokk kivételét az ISO/IEC 10646 számú (Unicode) karakter-kódolási szabvány továbbfejlesztési folyamatában jelenleg zajló (DAM-szintű) szavazásból és visszatételét a munkacsoport (SC2/WG2) szintre. Kérjük továbbá az ISO/IEC 15924 írásnév-kódolási szabványban a hibás “Old Hungarian” és a “Hungarian Runic” elnevezések törlését és megváltoztatását a felhasználói és kutatói körök konszenzusával kialakítandókra.

Link: http://rovas.info/index.php/hu/szabvanyositas/1538-tudelet

Szerzők:

  • Demeczky Jenő, villamosmérnök, nyelvész
  • Dr. Iványos Lajos, matematikus, villamosmérnök
  • Dr. Hosszú Gábor, villamosmérnök, jogász
  • Rumi Tamás, mérnök-MBA, rováskutató
  • Sípos László, mérnök-MBA, Rovás Alapítvány elnöke
  • Dr. Zelliger Erzsébet, nyelvész-nyelvtörténész

Kiadó: Rovás Alapítvány

(MTI – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share