New York Times-ban a rovás

alt

A New York Times csodálkozik rá egy “magyar többségű tartományra Románia közepén”. Az illusztráción Székelyföld feliratos hoki-mez. Rovás is van rajta, sajnos elég hibásan.

Néma gyereknek…

… az anyja kínját! Szokták volt mondani tréfásan. Nos ez vonatkozik a magyar kissebségügyi diplomáciára, mely híresen csapnivaló. Már ha a jelenlegi határokon túl rekedt magyar nemzetrészekről van szó. Tolerancia, jó szomszédság, érzékenység, “ejrópai” normák … s hasonló ürügyek mögé bújva gyakorlatikag csak piszmogásról és megalázkodásról lehet beszélni évtizedek óta. Pedig a recept egyszerű: ha valami nem tetszik, akkor szót kell emelni ellene. Meg kell ismertetni az álláspontot a világgal.

Nagy rácsodálkozás

altA saját hazájukban “kisebbség”-ként élő magyarokról a világ nem tud, ezért van néha a nagy rácsodálkozás – mint most a New York Times cikkében, hogy miért is mindenki magyar a román jégkorong-válogatottban? Meg miként kerül 1 millió székely Románia kellős közepébe?

Nos, az emlékezetes himnusz-ügy pont ezekre az abszurd kérdésekre világított rá. És lám-lám, több, mint egy év után “Ámerikában” most beszélnek róla… hogy van olyan földrajzi név, hogy Székelyföld (Szekely Land) és hogy az ott lakók Székely Himnuszt énekelnek román helyett. És a mezükön magyar felirat van.

Ej-ej székelyek!

Nagyon szép a magyar Székelyföld felirat alatt a székely-magyar rovás. Csak így tovább … mondhatnánk, de valaki igazán leellenőrizhette volna a feliratot a szitázás előtt, s akkor a 9 betű közül 3 nem lenne hibás. alt

Ez bizony így Szekelyfolí és nem Székelyföld !

(New York Times – eredeti cikk angolul)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share