Adjátok vissza a hegyeimet!

alt

Két hónapja készült el a rovásos Wass-sorozat első könyve, mely gyorsan népszerű lett a rovásolvasók körében. A könyv mellé ajánljuk Koltay Gábor filmjét.

Hagyaték

“Tudjátok miért hívattalak Benneteket ide, szent magyar hagyatékunk őrizői, tanítómesterei? – Ősi szokás szerint valamelyikteknek átadom majd a máglya tüzénél nemzetünk hagyatékának gyarló emberi jelvényeit, az írásos botot és a szent rovást. A hagyatékot magát már lelketekben őrzitek mindannyian, s tanítjátok azoknak, akik érdemesek rá.” – Wass Albert

Koltay Gábor filmje Wass Albert, a XX. századi erdélyi magyar irodalom kimagasló személyiségének életútját mutatja be, amely jellegzetesen trianoni sors.

Az alkotás, műfaját tekintve, átmenet a dokumentum- és a játékfilm között. A rendező az író műveiből, gondolataiból építkezik, végigköveti írói-közéleti pályafutásának legfontosabb állomásait, nem megkerülve a személyével kapcsolatban felmerülő szenvedélyes kérdéseket sem.

A film főszereplője Erdélybe utazik, felkeresi az író életében, műveiben fontos szerepet játszó helyszíneket, érdeklődik, tűnődik, gondolkodik, egymás mellé rakja a szellemi mozaikkockákat, s így próbálja megfogalmazni saját maga, következésképp a néző számára, hogy voltaképpen ki is Wass Albert.

Kutakodása közben történészekhez, irodalmárokhoz, különféle foglalkozású emberekhez is eljut, akik egy-egy gondolati útbaigazítással segítenek neki.

Színes, magyar dokumentum játékfilm, 115 perc, 2007 (12) Rendező: Koltay Gábor, szereplő: Rékasi Károly

 Wass Albert – Adjátok vissza a hegyeimet

altAz idei karácsonyi meglepetés a rovásos Wass Albert sorozat első könyve, az író egyik legkedveltebb regénye. Az olvasói visszajelzések segítségével a korábbi kiadványok színvonalát továbbfejlesztve, a könyv a könnyű olvashatóság kedvéért nagyobb rovásbetűkkel készült, de így is mindössze 176 oldalt tesz ki.

Hagyománytisztelet

A könyv illusztrációjához erdélyi tájak metszetei kerültek felhasználásra, és a borítóterven helyet kapott a szerző nevének különféle ábrázolása is. Bár vannak, akik szerint Wass neve rovással csak “Vas” lenne, a korszerű rováshasználattal egyidejű hagyománytiszteletre több példát is mutatnak a tervezők.

Sorozat

A 2013-as év tavaszára várható a sorozat következő része, melyhez várjuk olvasóink véleményét is. Ha van kedvenc Wass Albert műve, jelezze e-mailen és a többség kívánságát figyelembe veszi a kiadó.

Rovásos könyvtár

Rovás szakkönyvtár:

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share