Erdélyország képeslapokon

alt

Egy 1905-ből származó, rovással megírt képeslapot is találhatunk a nemrég megjelent kortörténeti album képei között.

 

 

Erdélyország képeslapokon

A nagyváradi születésű, újságíró végzettségű Balázs D. Attila családi indíttatásból kezdett képeslapokat gyűjteni, míg hosszú évek kutatómunkáját most 112 oldalas, keménykötéses albumban tárja az olvasóközönség elé.

Erdélyország régi, pezsgő életébe nyerhetünk bepillantást az Erdély Anno 1895-1944 című albummal, valamint a hozzá kapcsolódó falinaptárral. Balázs D. Attila régi képeslapokra felfűzve mutatja be az egykori országrészt, a ritka fotók mellett pedig sok olyan érdekes, ám elhallgatott történelmi epizódot is felvillant, amely a térséget jól ismerőnek is újdonságot jelenthet.

Az album a klasszikus magyar képeslapok korszakán keresztül mutatja be Tündérország történetét 1895-től 1944-ig. A fekete-fehér és a színezett békebeli fotográfiákon megelevenednek a kincses városok, a pazar fürdőhelyek, az ódon várkastélyok, az egykori határállomások, az eldugott falvak, de bepillantást nyerhetünk a gazdag bányavidékek és a székely települések életébe is.

kép

Az antik képeslapok segítségével abba a korba csöppenhetünk, amikor az erdélyi köztereken még nem számítottak ördöngösségnek a magyar feliratok, amikor az esztelen, soviniszta töltetű rombolás sem ütötte fel még a fejét.

Az Erdély Anno 1895-1944 album külön érdekessége, hogy egy ritka brassói képeslapon ?a két besszarábiai személy által felrobbantott? millenniumi Árpád-szobor torzója is feltűnik.

Emellett egy – a kutatók szerint – szenzációnak számító rováslelet is bekerült a kötetbe: az egyik 1905-ben megírt képeslapon ugyanis kézzel írt, élő rovásírás szerepel, amely cáfolata a Magyar Tudományos Akadémia 1903-as állásfoglalásának, miszerint már nem él rovás a nép körében.

A kiadványhoz egyedi térképmellékletek is kapcsolódnak.

kép

?Bár ezek a képeslapok a múlt szeletei, mégis támpontok lehetnek a jelen megértéséhez, s a jövő kifürkészéséhez? – vallja a szerző, aki évek óta szerkeszti a Százszorkép Kiadó erdélyi és felvidéki naptárait, amelyek hasonló szellemben születtek, mint a most megjelent Erdély Anno 1895-1944 album.

A kiadványok megvásárolhatók a www.varmegyehaz.hu internetes könyváruházban, valamint erdélyi (itt és itt) és felvidéki (itt és itt) könyvesboltokban is.

(Barikad.hu – eredeti cikk )

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share