Rúnásitás – ködösítés

alt

Apró győzelem – október 25-óta a nemzetközi szabványosítási testület előtt lévő javaslatban nem “kihalt rúna” írásunk neve. De egy másik szabvány szerint még az!

Győztes csata, zajló háború

A közelmúltig külföldi anyagi érdekek és szembetűnő hazai érdektelenség mentén zajlott a székely-magyar rovás félreszabványosítása és a dinamikusan fejlődő rovásműveltség technikai korlátozására tett kísérlet. Egy rovásfóbiás szabványosítási csoportocska és magyar(országi) támogatói által a rovás ellen folytatott küzdelemmel szemben azonban lassan reménykeltő változások figyelhetők meg. A nemzetközi szabványosítási közélet számára egyre inkább vállalhatatlan az EversonSzelp féle dilettantizmus, a magyar szakma részére pedig a Szondi-Gyetvay féle politikai ámokfutás.

Ennek egyik eredménye, hogy az – éppen aktuális rovás szabványjavaslatban – “magyar” megnevezést kapott a székely-magyar rovás az eddigi “kihalt magyar rúna” helyett. Ez azonban csak egy javaslat, senkit nem szabad, hogy elaltasson a megtévesztési szándék. Az írások nevét valójában rögzítő szabványban továbbra is “kihalt magyar rúna” írásunk hivatalos neve.

ISO 15924 lényege

altA rovás, mint írás (jelkészlet) szabványosítása az ISO 10646 szabvány keretében zajlik, ezt hívják a köznyelvben “Unicode szabványnak”. Azonban az írások nevéről az ISO 15924 rendelkezik. Tehát két különálló szabvány létezik. Az utóbbiban az amerikai Everson – mindenféle előzetes egyeztetés nélkül – 2012.10.16-án (tehát az Unicode bizottsági döntés előtt egy héttel) megváltoztatta írásunk nevét “kihalt magyar rúnára” (lásd cikkünket itt).

*Eversonról közismert a rovásfóbiája – annyira nem tudja elviselni az angol nyelvű szakirodalomban egyébként elterjedt ?Rovas” elnevezést, hogy az angol nyelvű Wikipédiából rendszeresen kitöröl minden olyan bejegyzést és szócikket, amely tartalmazza a Rovas” szót (lásd cikkünket itt).

Szondi Miklós ismét ködösít

altTekintettel arra, hogy amíg az ISO 15924 szabványban ?kihalt magyar rúna” az írásunk neve, addig minden más híresztelés csak a külföldi szabványlobby propagandafogása, vagy hazai szószólóik hozzá nem értésének, újabb ferdítésének ékes bizonyítéka – pl. az egykori MSZMP-tag, nyugdíjas börtönőr, Szondi Miklós honlapja:

“Egyszerűen ‘Magyar’ írásról (Hungarian Script) szól az érvényben lévő beadvány.

A nemzetközi szabványosítás munkacsoportjában 2012. október 22-én megvitatták a magyar jelkészlet elnevezését. A bizottság megfontolta a “Rova” név használatát, s azt is, hogy érdemes-e megtartani az “Old Hungarian” nevet. Hosszas tárgyalást követően a bizottság javasolta, hogy az írás neve egyszerűen “Hungarian” legyen. Október 25-én a “Magyar” elnevezéssel ment tovább az Everson-Szelp-féle beadvány, s erről kiadták az angol nyelvű N4374 számú jelentést, majd november 12-én megjelent ennek a magyar nyelvű fordítása is N4374R számmal. Ha rátekintünk ezek betűkészletére láthatjuk, hogy abban semmiféle változás nem történt.

Elmondható tehát, hogy aki 2012. október 25-e után az Everson?Szelp-féle beadvány kapcsán akár rúnásításról vagy éppen Old Hungarian (helytelenül kihalt írásként emlegetett) elnevezésről ír, az bizony ferdíti az igazságot.”

További részletek

Az Unicode és az ISO hátán egyre inkább púp a magyar felhasználókkal, a tudományos élettel és a Magyar Szabványügyi Testülettel is nyílt ellenségeskedést folytató Everson-Szelp páros, valamint hazai strómanjai. Küszöbön áll a szabványosítás alapelveivel össeegyeztehetetlen eddig folyamat felülbírálása, melynek csak első lépése a jelkészlet helytelen elnevezésének (az érvelésről itt olvashat) ismételt megváltoztatása.

Azonban a nemzetközileg is használt “Rovas” elnevezés helyett politikai szándékból erőltetett Old Hungarian (Hungarian Runic) veszélye csak akkor szűnik meg, ha mindez helyet kap az ISO 15924-ben is. Amíg ez nem történik meg, addig csak javaslat marad akár a “Hungarian Script” is, amelyet egy tollvonással bármikor törölni lehet. Tehát az egész nem más, mint egyszerű parasztvakítás.

A tény az, hogy 2012. október 16. óta írásunk neve az Everson által karban tartott ISO 15924 szerint “Kihalt Magyar Rúna.” (kattintson ide az érvényes elnevezésért)

Code English Name Nom français Property Value Alias Date Key
Aghb 239 Caucasian Albanian aghbanien 2012-10-16 Add
Geok 241 Khutsuri (Asomtavruli and Nuskhuri) khoutsouri (assomtavrouli et nouskhouri) Georgian 2012-10-16 CCP
Hung 176 Old Hungarian (Hungarian Runic) runes hongroises (ancien hongrois) 2012-10-16 NC

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share