MSZT – Felfüggesztett tagok

alt

A Magyar Szabványügyi Testület a rovás szabványosítása körül kialakult helyzetben az alábbi közleménnyel reagált. Kommentár nélkül.

Közlemény

A Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatójaként felfüggesztem a következőkben felsorolt, az MSZT/MB 819 Informatika nemzeti  szabványosító műszaki bizottsági tagszervezetek MSZT-tagságát, és ezzel a tagszerveztek képviselőinek a tagságból adódó jogok gyakorlására való jogosultságát.

A tagsági jogviszonyból eredő kötelezettségek és az MSZT jó hírnevének sérelme miatt előterjesztéssel élek a Szabványügyi Tanácsnál, hogy az alapszabály 8. § (3) bekezdése értelmében a megjelölt tagszervezeteket és képviselőiket az MSZT tagjai közül zárja ki.

A felfüggesztés az MSZT Szabványügyi Tanács ezzel kapcsolatos határozatának hatálybalépéséig tart.

Intézkedésemet a következőkkel indokolom:

A felsorolt tagszervezetek képviselői aláírták a 2012. november 29-én közzétett ?Rovásszabványosítás Kazárosítók? című sajtóközleményt. Aláírásuk jegyzésével azt a látszatot keltik, mintha véleményüket a nemzeti szabványosítással kapcsolatos tevékenységükkel összefüggésben, illetőleg MSZT bizottsági tagjaként tennék. Hasonló szellemű, szélsőséges, a nemzeti szabványosítás céljaival és elveivel össze nem egyeztethető megnyilvánulásaik egyéb fórumokon tett nyilatkozataikban és levelezéseikben is nyomon követhetők.

A Magyar Szabványügyi Testület nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a felsorolt szervezetek és képviselőik nem rendelkeztek, illetve nem rendelkeznek felhatalmazással arra, hogy a Testületet képviseljék, nevében vagy nevének felhasználásával nyilatkozzanak. Írásbeli vagy szóbeli nyilatkozataiktól a Magyar Szabványügyi Testület elhatárolódik, azokkal semmiféle közösséget nem vállal.

A Magyar Szabványügyi Testület törvényes felhatalmazás alapján, kizárólagos joggal, köztestületi formában látja el a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közfeladatokat. A Testület működését a nemzeti szabványosításról szóló törvény, az alapszabály és a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok eljárási szabályai egyértelműen és részletesen szabályozzák. Az MSZT tagszervezetei a belépéskor nyilatkoznak arról, hogy ezeket a
szabályokat magukra nézve kötelezőnek elfogadják.

Az MSZT csak a törvényben előírt, illetőleg a törvény által lehetővé tett feladatokat végezhet, az ott rögzített alapelveknek megfelelően. A törvény kihangsúlyozza, hogy a nemzeti szabványosítás legfontosabb alapelve a konszenzus elérése, a különböző érdekcsoportok álláspontjainak folyamatos egyeztetése. A jegyzékben szereplő tagszervezetek szélsőséges megnyilvánulásai, uszító, kirekesztő, politikai indíttatású véleményközlései ellentétesek a nemzeti szabványosításra vonatkozó előírásokkal és a Testület keretei között folyó szakmai, tudományos tevékenységgel. Érvrendszerükben olyan elemek lelhetők fel – amelyeknek azon kívül, hogy a szabványosításhoz nincsen közük – más személyek, illetőleg szervezetek vallási, etnikai hovatartozásával foglalkoznak. Még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy ezek a nézetek az MSZT bármelyik műszaki bizottságának munkájával, illetve a tagok tevékenységével összefüggésben kapjanak nyilvánosságot. Akik hasonló véleményen vannak, azoknak az MSZT-ből távozniuk kell.

A jegyzékben szereplő MSZT-tagok belépése óta eltelt időszak tapasztalatai azt igazolják, hogy képviselőik – vállalásaik ellenére – nem kívánnak alkalmazkodni az MSZT eljárási szabályaihoz, érdekeiket erőszakos és olyan megengedhetetlen eszközökkel kívánják érvényesíteni, amelyek a Testület normális működését zavarják, többletköltségeket okoznak és a szakmai munkát lehetetlenné teszik.

A fenti indokok alapján a Szabványügyi Tanács határozatáig a felfüggesztés mellett kellett döntenem.

A felfüggesztett MSZT-tagságú MSZT/MB 819-es bizottsági tagszervezetek és felfüggesztett képviselőik:

  • Albatrosz Kft. – Gyetvay György Gergely
  • HUN Fokos Szövetség – Csatlós Csaba
  • Lampert Csaba egyéni vállalkozó – Tisza András
  • MAG-GYÓGY Kft. – Dr. Pócs Alfréd
  • Magyarok Világszövetsége – Gyetvay György Gergely
  • SAT Kft. – Sipos László
  • Somogyi Lovas Betyárok – Szentesné Frigyesi Piroska
  • Szentesné Frigyesi Piroska egyéni vállalkozó – Szentesné Frigyesi Piroska
  • Szondi Miklós egyéni vállalkozó – Szondi Miklós
  • Természetesen Egyesület – Szondi Miklós

 

Kapcsolódó cikkek:

Share