Tűzzománc és rovás

alt

Művész és a látogató is egyaránt műveli a rovást. Rovásjeles tűzzománc alkotások.

 

Tűzzománc alkotások a Duo Galériában

Művészházaspár tűzzománc alkotásaiból nyílt kiállítás a Duo Galériában. Barkos Bea és Simon Miklós képei, tárgyai a galéria kistermében láthatók. A Tűzben égve című tárlaton a tűzzománc ékszerek éppúgy megjelennek, mint a rovásírás motívumokkal díszített képek. A kiállítás egy hónapig látható. alt

Két nap alatt két kiállítás is nyílik a Duo Galériában. A tegnap este megnyitott ráadásul rögtön még kettő az egyben. Hiszen a kamarateremben egy házaspár alkotásai láthatóak. A faliképek, használati tárgyak, ékszerek készítői Barkos Bea és Simon Miklós. A tűzzománcról sok embernek még mindig az ékszerek jutnak először eszébe. Pedig művészi alkotások születnek – ahogy a tárlat címe is mutatja – tűzben égve.

Barkos Bea elmondta: tavaly ők képviselték a Firenzei biennálén Magyarországot, és csak ők vittek tűzzománcot az 1000 vagy 2000 alkotás közül. Vagyis még nem tette be a lábát annyira a tűzzománc a képzőművészetbe. Sokszor ki is zsűrizik, mert iparművészeti ágnak gondolják éppen az ékszerek miatt. De ha lassan is, ez most már kezd megdőlni – véli a művész.

Az alkotásokon a legkülönbözőbb motívumok, témák fedezhetők fel, és a házaspár a tűzzománc technikák közül sem csak egyet használ az alkotás során. Azt mondják, a tárlatlátogatók mindig találnak kedvencet és persze a művészeknek is van különösen kedves téma, vagy éppen motívum. – Én például felhasználom a székely magyar rovásírást is a munkáimban, és az emberek szeretik – mondta Simon Miklós. Van olyan visszajelzés a vendégkönyvünkben, amit székely magyar rovásírással jegyeztek be.

A kiállítás december 20-ig tekinthető meg a Duo Galériában.

(CTV.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share