Rovás X faktor

alt

Szombaton az ország egy része az X faktor énekeseire nyomta az SMS-t. Egy másik társaság meg a Rovás Infón tömegszavazott az X, Y, W rovásjeleire! De miért is?

 QWXY…

Szánalmas iszapbirkózást folytat a rovók egy csoportocskája. Ugyan már valószínűleg arra sem emlékeznek, miért kezdték az acsarkodást. Minden esetre a hagyományőrzés szelleme tartja bennük a lángot…

Ürügy? Az akad bőven, ha keresnek. Például egyes rovásjeleknek származása … “mert biz’ némelyik egyenesen a patásördögtől, ő magától való”. Vagy legalábbis láttak már olyan embert, aki hallotta, hogy egyszer valaki így rebesgette. De lári-fári, innentől kezdve már hagyomány van, amit őrizni kell. Meg van végre ellenségkép is – az mindig jó a háznál.

Persze a tények, rovásemlékek és kutatási eredmények mást mutatnak “sajnos” … pedig a patásördögös változathoz már se olvasni, se gondolkodni nem kellett. Ami biztos, biztos, a Rovás Infó feltette a kérdést, hogy – bár a válasz is fellelhető a honlapon – az olvasók vajon mit gondolnak? Milyen régi az X, Q, Y rovásjele?

Nos, amolyan véleményfelmérés dolog ez … nem is igazi szavazás. Bár tulajdonképpen arról is lehetne szavazni, hogy a Föld lapos-e, vagy körötte kering-e a világegyetem 🙂

Ez a harc lesz a végső

Az “idegen-betű” fóbiás – de ennek ellenére amerikai-osztrák rovás-szabványtervezetet támogató – aktivisták bizonyára ihletet kaptak az X Faktor közben, s tömeges szavazást kezdtek honlapunkon is.

Az “aki magyar, velünk lájkol” mozgalom révén honlapunkon a szombati szavazatok döntő többsége Bács-Kiskun Megyéből, Kecskemétről érkezett. Persze volt egy jelentősebb anonim proxy szerveren küldött szavazás is, de ha valakinek ebben az öröme, legyen vendégünk egy kis kattingatásra műskor is. No de, az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt 30 nap összes kecskeméti látogatásának egyharmada szombaton vala.

alt

Rovás X faktor – szavazói Bács-Kiskun Megyéből, legtöbben Kecskemétről jöttek


Mire jó ez?

Természetesen nagyon jó, ha valaki érdeklődik a rovásjelek története iránt és tudását ellenőrizendő tippel erre-arra, de a kecskeméti látogatások átlagos 2 másodperces időtartama arra enged következtetni, hogy csak és kizárólag a szavazás leadására törekedtek, kevésbé arra, hogy tájékozódjanak a rovás aktuális helyzetéről, vagy netalántán az X, Y, W jelek pontos koráról. Bár ez utóbbi kis kereséssel megtalálható honlapunkon 🙂

A szorgos kezek gazdái így ahelyett, hogy megértenék, miért léteznek ezek a rovásjelek, nyomkodják ész nélkül a gombokat. Körülbelül ez szellemi színvonal jellemzi a rovás iránti felelőtlen magatartásukat is, melynek eddigi gyászos eredménye, hogy az ISO 15924 szabványban nemzeti írásunk neve jelenleg kihalt magyar rúna (2012.10.16 óta).

Frissítés: Azóta volt újabb szavazási roham, ugyanonnan. Csak így tovább! Hadd pörögjön a számláló 🙂 … de azért a végén majd eláruljuk a helyes megoldást is!

Kapcsolódó cikkek:

Share