Csicskáztatják az MSZT-t

alt

Tragikomikus fordulatok a rovás szabványosításában. A “kihalt magyar rúna” hazai prókátorai már 61 (!) db strómant léptettek be a Szabványügyi Testületbe. Üzenik a tisztviselőnek: “egyet tehet – a parancsot végrehajtja!”

Ezeknek Mohács kell

Korábban írtuk és egyre inkább láthatóvá válik, hogy a néha a rovás-szakmaiság mögé bújtatott nyílt háborúskodás hajtóereje most már csak l’art pour l’art pusztítás. A szakmailag sikertelen megélhetési rovók – akik ma már táblát sem avatnak, rováskönyvet soha nem adtak ki, technikai fejlesztésekhez nem értenek – gondolkodásmódja talán csak azzal a szánalmasra átköltött szólással írható le, hogy: forduljak fel akár én magam a teheneimmel együtt, csak a szomszéd tehene is dögöljön meg!

Magyar érdekek ellen idegen szabványlobbisták

A Magyar Szabványügyi Testület 819. sz. Informatika bizottsága hosszú évek óta 10-15 szakmai – a technikai szabványosításhoz értő, abban is dolgozó – taggal működött. Idén júniustól azonban több lépcsőben boldog-boldogtalan (órásmestertől, a lovasbetyáron és szociális foglalkoztatón át a vályogvetőig és vendéglősig) beléptetésre került annak érdekében, hogy ne Magyarország dönthessen a rovás szabványosításának menetéről, hanem egy anyagilag érdekelt, a szabványosítási üzletben szerzett status quo-ját védő külföldi lobbycsoport. Ennek viszont csak egy módja van: megakadályozni a Magyar Szabványügyi Testületet abban, hogy a szakmai konszenzussal bíró, dokumentált és alátámasztott szabványjavaslat-tervezete nemzetközi szintre kerüljön. Így maradhat a porondon az amerikai-osztrák szabványdiktátum.

A volt-MSZMP-tag Szondi Miklós írása a honlapján felér egy beismerő vallomással: “Az említett hármas csak 2012. június 7-ig tudta akadályoztatni rovásírásunk szabványosítását a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) neve mögé bújva. Ugyanis ezen a napon sikerült megjeleníteni abban a testületben a rovás-szakma túlnyomó többségének akaratát, így az MSZT nevében már nem a NEM szavazat ment ki az ISO/IEC-hez, hanem a TARTÓZKODÁS. Ez már elég volt ahhoz, hogy az Everson?Szelp-féle beadvány továbbmenjen a döntéshozás útján, így most esély van arra, hogy 2013 júniusában megszülessen a végleges döntés nemzetközi téren. Ehhez kell még biztosítanunk, hogy az MSZT-ben a hagyományokon alapuló rovás-jelkészletet és történetiséget képviselők legyenek többségben.”

Idegen szabvány minden áron

Tehát már nem csak a magyar tudományos életet, vagy az érettséginél többel rendelkező rováskutatókat szeretné Szondi megkerülni, hanem az egész magyar technikai szabványosítási szakmát is – a hagyományok (???) nevében. A valóságban azonban a Szondi által támogatott Everson-Szelp féle javaslat messze nem a hagyományokon alapszik: megszünteti a rovás szót, rúnaként kezeli nemzeti írásunkat, hibás betűneveket tartalmaz, hiányos karakterkészlete pedig csupán egyetlen ábécén (Nikolsburgi) alapul – tagadván a korábbi emlékekkel való folytonosságot. Ezen túl a jelkészletet szűkítő és a korszerű használatot korlátozó szabványtervezet a digitális mindennapi használatra (latin-rovás átírások, adatbázisműveletek, stb.) is alkalmatlan és önhatalmúlag “kiselejtezi” a saját dogmáin kívül eső történelmi rovásjeleket is. Többek között a Nagyszentmiklósi kincs jelkészletét is. (bizonyára csak véletlen, hogy ez a kincs még mai is Ausztria tulajdona…)

Ezzel szemben található az önálló magyar szabványjavaslat, amelyet először a gödöllői Élő Rovás tanácskozásra készített el dr. Hosszú Gábor. Ez az elmúlt több mint 4 év alatt többször is továbbfejlesztett, valamint az azóta előkerült emlékeket és tudományos eredményeket is magába foglaló, illetve nemzetközileg jegyzett tudósok (nyelvészet, régészet, nyelvtörténet, stb.) által is lektorált és legfőképp minden igazolt rovásemlékünk jelét tartalmazó szabványjavaslat ellen szervezkedik tehát Szondi Miklós, időt és … pénzt nem kímélve.

A két szabványtervezet közti különbségről itt olvashat.

  • Magyar javaslat a rovás szabványosításához: N4367 magyarul / angolul.  
  • Külföldi javaslat a rovás, mint rúna szabványosításához: N4268

Szabadon terrorizálható az MSZT?

Ha nem olvasnánk, el sem hinnénk, hogy ma Magyarországon egy nemzeti műszaki szabványosító testületet teljesen át tud venni egy fanatikus társaság, és arra is képes, hogy az alkalmazott és tisztviselői státuszban lévő szabványosítási szakembereket elüldözze, fenyegesse.

Csemegézzünk a kolhozosítást megszégyenítő teljesítményt elért társaság szervezői által megfogalmazott és a világhálón közzétett követelésekből:

2. Határozat

“A bizottság kétharmados határozattal kéri, hogy a Magyar Szabványügyi Testület e határozat meghozatalától számított egy héten belül hivatalosan is vonja vissza valamennyi, rovásírásügyben 2008. augusztusa és e határozat meghozatalának napja között nemzetközi fórumokhoz benyújtott beadványt (…)”

5. Határozat

“5.1. A bizottság kétharmados többséggel megválasztja az MSZT/MB 819 Informatika Nemzeti Szabványosító Műszaki Bizottságának elnökévé Gyetvay György Gergely urat.

5.2. A bizottság kétharmados többséggel megválasztja az MSZT/MB 819 Informatika Nemzeti Szabványosító Műszaki Bizottságán belül működő Rovásírás Munkacsoportjának vezetőjévé Szondi Miklós urat.”

Kiváncsian várjuk, hogy az MSZT Szabványügyi Tanácsa, a felügyeleti szervek, a Magyar Országgyűlés, a kulturális kormányzat és általában a józan magyar közvélemény mikor lép fel az ellen, hogy a nemzeti műszaki szabványosítási szakma megalázása tovább folytatódjék, illetve az nemzeti szabványtestület a rovás helyett latin-betű használatot javasló Magyarok Világszövetsége és néhány más jelentéktelen politikai szervezet játszóterévé süllyedjen.

Csak az erő nyelve

A beléptetett 61 (!) fantomcéggel a háta mögött felbátorodva, nyugdíjas büntetés-végrehejtási alkalmazott Szondi Miklós kioktatta az eljáró főosztályvezetőt az MSZT tagságának nyilvánossága előtt, miszerint “ha 91 tagból 61-en valamit kérnek, akkor az MSZT fizetett alkalmazottja egyet tehet: végrehajtja! “

A bizottsági ülésekre ügyvéd kíséretében járóknál már szinte természetes a rendszeres perrel való fenyegetés is. De ezzel a szomorú rovás-szabványosítási komédiának még nincs vége. Folytatását is közöljük.

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share