Bukarestben a székely rovás

alt

Bukarestben már lehet rovással reklámozni Székelyföldet – még a román turisták nagy örömére is. Nálunk… ?

Lehet, csak akarni kell

A rovás mindennapi alkalmazásáról a gazdaságban már több mint 2 éve is írt a Napi Gazdaság c. lap. A rovásos termékek és tartalmak előállításán túl, a funkcionális használat a kulcs nemzeti írásunk teljes jogúvá tételében. A gazdasági alkalmazások élen járhatnak ebben a folyamatban a kereskedelemtől kezdve, a turizmuson át az ipari formatervezésig.

A turisztikai és arculatépítő megoldásra előremutató példa a Székelyföld pavilon, mely először a Budapest 2012. Utazás Kiállításon mutatkozott be rovásos felirattal az állandó arculat elemei között.

Ez is Románia

A mellékelt fotók magukért beszélnek. Nem har-kovozunk a székelyföldi standon, hanem rovásírás van, és Székelyföld (Ţinutul Secuiesc) felirat. Nem zavar senkit, örülnek nekünk a szervezők, van látogatottsága a standnak, érdekes színfoltja vagyunk a bukaresti turisztikai kiállításnak. Négy év alatt jutottunk el ide, hiszen korábban, ha bármely székely szimbólum megjelent a standunkon, a szervezők idegeskedtek, hogy cirkusz lesz, botrány stb. alt

Volt kitartás, partnerségre való hajlandóság és bátorság a szervezőkben, és nagyon fontos volt Elena Udrea miniszter asszony támogatása és elszántsága. Türelmünk volt, és kitartásunk, ami meghozta gyümölcsét. Az, ami néhány éve elképzelhetetlen volt, és botrányos, az ma a normalitás. Ezért csak egyet tudok érteni Udrea miniszter asszony szlogenjével, hogy Románia a jó választás országa, mititejjel, kürtőskaláccsal, medvével, hegyekkel, tengerrel és az itt élő emberek vendégszeretetével.

(Borboly Csaba – eredeti naplójegyzet)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share