Bardoc – nem lehet rovástábla?

alt

Rovástábla ügyben borzolódnak a kedélyek a székelyföldi Bardocon is. A rovás lenne a magyarság állatorvosi lova?

 

Acsarkodás a székelyek közt is?

A magyarországi társadalomban az alkotó emberek már megszokták, hogy egy idő után nem csak a szekértáborok szerinti ideológiai ellenfelek (?), hanem az elvileg ugyanazért a célért küzdők is akadályozzák a munkájukat. Sőt, azok igazán!

Egy mindig mindent kimagyarázó kultúrában persze van mindenféle indok, meg ürügy szép számmal – de ha a dolgok mögé nézünk, akkor kiderül, hogy az alkotásban, a valódi munkában sikertelen középszer igyekszik rombolni a hozzáértők munkáját. Ez a féművelt középszer az, amelyik állandóan fél, hogy kiderül az igazság – hogy nem értenek ahhoz, amiről papolnak, amiért felveszik a juttatásaikat.

De vajon mi történik Bardocon? Utána fogunk járni.

Akadályozott táblaállítás?

A bardoci közbirtokosság úgy döntött: a település három végében falutáblát helyeznek el saját költségén. Megrendelték a székely jelképekkel díszített, a falu nevét rovásírással is feltüntető táblákat, megszerezték a környéken lakó gazdák engedélyét is, hogy területükön elhelyezhessék azokat – mégsem avathatják fel, panaszolta a táblák felállításának ötletgazdája, Benkő Emőke. Mint mondta, a község polgármestere, Balázsi Dénes nem adta meg az építkezési engedélyt arra hivatkozván, hogy legfelül nem a román elnevezés került.

altBenkő Emőke nem érti Balázsi Dénes eljárását, mint mondja, a magánterületre állított táblákra nem kell alkalmazni a közigazgatási törvény egyetlen cikkelyét sem, azaz szerinte egyértelmű a kérdés rossz­indulatú megközelítése. ?Mind a hat tábla magánterületen állna, ráadá­sul az állam nyelvén is fel van tüntetve a település neve, tehát nem értem, miért akadályozza a népakaratot a polgármester? – nyilatkozta Benkő Emőke.
Balázsi Dénes úgy fogalmazott, nem ellenzi a táblák elhelyezését, de nem ártana, ha kicsit körültekintőbben járnának el falustársai. Jelen pillanatban jóformán Bardoc összes utcája munkatelepnek számít, azaz nem kizárt, előbb-utóbb akadályt jelentenének a munkások számá­ra. Szerinte a táblákat amúgy nem magán-, hanem közterületen kellene elhelyezni.

?Hivat­a­losan nem kerestek meg az ügyben, mindössze két-három perces magánbeszélgetést folytattam erről a közbirto­kos­ság elnökével. El­mond­tam neki, véleményem az, hogy a község egész területére egységes méretű és kivitelezésében is hasonló táblákat kell helyezni, formailag pedig meg kell felelniük minden törvényes előírásnak. Ha sérelmük van, nyújtsanak be kérést, s törvényes keretek közt megválaszoljuk. Amúgy nem akadályoznám a kezdeményezést, csak azt kérem, minden legyen szabályos? – nyilatkozta Balázsi Dénes. A községvezető szerint ráadásul az engedélyt nem a helyi, hanem a megyei hivatal állítja ki.

(3szekro – Eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share