Áll Csíkszereda rovástáblája

alt

Bonyolult bürokrácia, engedély hegyek, Brüsszelt megjárt kérvény, “semleges” polgármesteri hivatal. Bérelt területen, de áll Székelyföldön is az egységes Kárpát-medencei helynévtábla! Frissítés: Állt 3 napot.

 

Aki végigvitte az ügyet

2012. november 11-én felállításra került, Erdély és Székelyföld területén elsőként, Miercurea Ciuc, nem hivatalos nevén Csíkszereda város Székelyudvarhely felőli bejáratánál, az első hivatalosan felállított, egységes tervezésű, székely-magyar rovással írott helységnévtábla. Csibi Barnáé az érdem, hogy végigvitte a folyamatot.

alt

Már megtehették volna korábban

Csíkszeredában 2003-ban meghirdették a székelyföldi rovástábla állítást.  A tanácskozásnak helyt adó városban csak most került végre felállításra a rovástábla, magánkezdeményezésből. 

Csíkszereda, 2003. június 21.: Quo vadis Székelyföld? Konferencia Zárónyilatkozatából: 
“Székelyföld autonómiáját csakis együtt, közös akarattal érhetjük el. Legyen ennek az útnak első mérföldköve az Isten ajándékaként elnyert székely rovásírás közkinccsé tétele. Kérjük pedagógusainkat és a szülőket, tanítsák gyermekeinket, hogy sajátítsák el e kincset. Kérjük székely településeink önkormányzati testületeit, hogy a helységtáblákon tüntessék fel a települések nevét a székely rovásírással is.”

(Csibi Barna – Hunnia Nemzeti Műhely –  eredeti cikk)

Élt 3 napot

2012.11.13-ára máris kidöntötték a rovástáblát. A helyszínelésről készült sokkoló képeket láthatják itt:

alt

alt

 

 

(Csibi Barna – Hunnia Nemzeti Műhely –  eredeti cikk)

Cikkek a hálón:

 

Kapcsolódó cikkek:

Share