Rovástábla és kunhalom

Kunhalmok történeti jelentőségére hívja fel a figyelmet a rajta elhelyezett rovástábla, mely egyszerre jelkép és művészet.

 

Állnak a rovástáblák a kunhalmokon

Rovásírásos táblával látta el a Kunhegyes környéki kunhalmokat a Jobbik helyi szervezete 2012. október 20-án. A tagság még ez év januárjában szavazott amellett, hogy az idei esztendőt nyilvánítsák a Kunhalmok Évének.

Ennek szellemében 2012. március 30-án egy nyitórendezvényre került sor, ahol Csörögi Gábor és Botos Anita előadásában a kunhalmokkal ismerkedhettek meg a kedves érdeklődők. A rendezvényen került kihirdetésre a különleges, kunhalmokkal foglalkozó év kezdete is. Az előzetes tervekben hét rovástábla elkészítése szerepelt, amelyek a közeli kunhalmokra kerülnek ki. Csörögi Gábor vállalta a hét tábla kifaragásával járó fáradságos munkát, amelyek mostanra elkészültek és csak a megfelelő pillanatra vártak, hogy elhelyezzék őket a nekik megfelelő helyekre.

Az alábbi halmokra készültek el a táblák: Akasztó-halom, Kő-halom, Kettős-halom, Kis Purgány-halom, Nagy Purgány-halom, Pénzes-halom, Cibak-halom.Így október 20-án délelőtt a készítő és a szervezet három tagja nekikezdtek a táblák kihelyezésének. A táblákat keletnek fordítva állították fel, hogy a felkelő nappal tudjanak minden nap szembenézni. Délután 15 órakor a Pénzes-halomnál ünnepélyes keretek között avatták fel a rovástáblákat. Nemzeti színű szalagokkal díszítették azokat, majd rövid beszédek után a kun Miatyánk hangzott el eredeti nyelven, majd magyar fordításban.Az esemény végén a résztvevők egy része meglátogatta a közeli Cibak-halmot is, amelynek magaslatáról megtekinthették a csodálatos kunhegyesi tájat.

Jobbik Kunhegyesi Alapszervezete

(Jobbik Kunhegyes – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share