Labanc rovás – október 23-ra

Nemzeti írásunk szabványosítását idegenek kezébe adók előszeretettel időzítik akcióikat nemzeti ünnepeinkre. A Magyarok Világszövetsége az 56-os évforduló előestéjét választotta.

’56 emlékére – osztrák-amerikai szabvány

Jelenidőben, szemünk előtt zajlik a magyar rovásműveltség feldarabolására, és egy pénzügyileg érintett külföldi szabványosítási lobby-csoport feltétlen kiszolgálása. Az ebben szerepet vállaló magyar(országi) szereplők és tetteik nyomonkövethetők a szabványosítással foglalkozó rovatunkban is.

Korábban írtuk, hogy augusztus 20-a tiszteletére a MOGY rendezvényén Androsovics József (Magyarok Szövetsége) vezetésével rovástáblákat téptek ki a földből. Bár az elkövetők magyarázkodni próbáltak tettüket illetően, a még most is zajló véleményfelmérés szerint a válaszadók 68%-a mindezt a nemzeti jelképek gyalázásának, 21,5% pedig vandalizmusnak tartja. És igazuk is van.

Ezzel párhuzamosan néhány önjelölt rovásguru és baráti körük a Magyar Szabványügyi Testületben létrehozott Rovás Munkacsoport szakmai munkáját, valamint nemzeti írásunk legitim nemzetközi szabványügyi képviseletét igyekszik meggátolni.

A fenti folyamat betetőzése a valaha a magyarság valóságos képviseletére létrehozott szervezet, a Magyarok Világszövetsége lépése. A szervezet képviselője Gyetvay György Gergely ugyanis az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójának előestéjén, 2012. október 22-én a rovás szabványosításában nyíltan egy osztrák-amerikai szabványosítási lobby-csoport támogatása céljából beadványt juttatott el az ISO – Unicode részére.

Magyarok Világszerencsétlensége

Nemzeti írásunk mindenkié, de főleg azoké, akik azt használják. A használat lehetősége nyilvánvaló, hiszen bárki, bárhol, bármilyen formában alkalmazhatja a rovást, s ennek csak a fantázia határa szabhat korlátokat. A korszerű mindennapi használat elősegítésére már lassan két évtizede zajlik a technológia fejlesztés, melynek eredményeképpen egyre több számítástechnikai alkalmazásban (könyvnyomtatás, okos-telefon, jelzőtáblák, stb.) is megjelent a rovás. Azonban a nemzetközi számítástechnikai szabvány hiánya eddig hátráltatta a széleskörű használatot.

Ezért indult újra a szabványosítás folyamata 4 éve, melyben egyre többen vesznek részt. Azonban a szabványosítás megélhetési aktivistái és a rovás hazai szabványosítói között hamar ellentét bontakozott ki. Az előbbiek a folyamatos pénzforrást jelentő status quo megőrzése miatt mindent elkövettek a hazai szabványosítók elleni rágalomhadjárattól kezdve, a rovás szó nemzetközi cenzúráján át a magyar nemzeti szabványosítási szervezet munkájának és nemzetközi döntőképességének megbénításáig.

Vak vezet világtalant

Az MVSZ tevékenységében az utóbbi éveket tekintve nehezen találunk a rovással kapcsolatos nyomokat. Így aztán nem is meglepő, hogy az idei Magyarok Világkongresszusa sem tudott sok mindent felmutatni egy hibás rovásfeliraton, valamint az angol nyelvű kiadványaiban a rovást (germán) rúnának nevező részen kívül. Hacsak nem az “Élő rovás” kerekasztalt, mely a Solt szindróma 2.0-ás változataként hivatkozási alap szerepét kapta az idegen szabvány melleti kiállásban.

 

mvszrunicscript2

Részlet a programfüzet címlapjáról – rovásos szavak össze-vissza: “Világkongresszusa Magyarok VIII.” lenne a szópár, de a “világkongresszusa” helyett “vdlágkongresszúsa” sikeredett. Mindezt annak a dr. Hosszú Gábornak a betűivel, akit folyamatosan gyaláz az MVSZ.

 

mvszrunicscript1

Részlet a programfüzetből – Székely-Magyar Runic Scriptnek (Székely-magyar rúnaírásnak) nevezve germánosítja el a Magyarok (?!) Világszövetsége nemzeti írásunkat…

* Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy az MVSZ beadványa előtt 6 nappal az amerikai szabványosítási aktivista Michael Everson csendben rúnára változtatta vissza nemzeti írásunk nevének bejegyzését. Véletlenek?

Világ kazárjai egyesüljetek!

Nem feledkezhetünk meg a szebb időket látott szervezet másik idei rovásos tevékenységéről sem, mely következtében “kazárkodási” botrány osztotta meg a rovótársadalmat, elterelve a figyelmet a rovás-Trianon veszélyéről. Mindez felettébb érdekes annak fényében, hogy az MVSZ honlapján, valamint kiadványaiban a kazár-magyar rokonság hirdetői kiemelt szerepet kapnak:

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share