Egy rovásirtó vandál naplója

Bármilyen hihetetlen, de ugyanaz személy vandálkodik a Wikipédia rovással kapcsolatos angol szócikkeiben, mint aki a germánosító rovás szabványjavaslatok gazdája az Unicode-nál.

Wikipédia: a hivatalos forrás…?

Nemzeti írásunk félreszabványosításában a SEI (Script Encoding Initative) által tisztázatlan körülmények között támogatott amerikai Michael Everson játsza a főszerepet. Ugyanennek a projectnek a hivatalos oldalán a tudományosan nem megalapozott szabványtervezet kutatási forrása pedig nem más, mint a Wikipédia. (Link)

Természetesen megkérdeztük a SEI vezetőjét, Deborah Andersont erről a visszásságtól, mire az ő válasza az, volt hogy igen, tudják, kissé elavultak a forrásaik, de dolgoznak rajta. “The information in the Unicode Script Research page is very outdated. I am in the process of updating it.

Vandalizmus a Wikipédián

Nos, akkor nézzük meg, hogy a hivatkozott Wikipédia oldalakat ki szerkeszti? Ehhez elég, ha a szerkesztési statisztikát vesszük szemügyre, mondjuk 2008-tól, amióta a SEI a megbízást kiadta írásunk szabványosítására (Szerkesztők: (link), szerkesztési napló (link)) … s mily meglepő az eredmény. A rovás szócikkeket Michael Everson gyomlálja leginkább. A kígyó bekapta a farkát!

Edits ? User first edit last edit
66 (65/1) Evertype 2008-07-05 09:25 2012-10-30 12:32
45 (43/2) Dbachmann 2008-11-08 09:51 2012-03-03 09:11
19 (18/1) Rovasscript 2011-06-30 06:37 2012-10-22 14:45
14 (10/4) Kwamikagami 2009-01-22 03:37 2012-10-28 19:33
13 (12/1) Fakirbakir 2010-10-03 13:05 2011-09-26 17:34

Megjegyezendő, hogy Evertype hűséges társai Kwamikagami és Dbachmann, akikkel együtt szinte teljesen kézbentartják a Wikipédia homokozójának eme szeletét. Olyannyira, hogy ha “rovás” szót látnak, azonnal kitörlik – bizonyítékot szolgáltatva, hogy ez a szó az angol nyelvű irodalomban nem is létezik. A rovást nemes egyszerűséggel ‘garbage’-nek, szemétnek nevezik… Emellett teljes gőzzel zajlik a germánosítás, melyre Everson tegnapi ténykedése is elég ízelítőnek: minden “rovás” szó helyébe beírta a “rúna” szót (link)

Így aztán nem csoda, ha olyan mondatok is megjelennek, amelyben simán magát említi forrásként miért is nevezzük rúnának, vagy rúnaszerűnek a Székely-magyar rovást…

  • Because it is superficially reminiscent of the runic alphabet, the Old Hungarian script has also been described as “runic” or “runiform”.[4]
  • Hivatkozás: 4: Everson & Szelp (2012)

A saját maga által cenzúrázott Wikipédia alapján a SEI hivatalos kutatási forrását is Everson szerkeszti (Evertype felhasználói név a saját cégének neve). Így lehet egyszerre komoly pénzekért szabványosítani és rovásirtó-vandálkodni a Wikipédia angol nyelvű szócikkében, amit egyénbként hibásan “Old Hungarian”-ként jegyez. Természetesen szintén Everson volt az, aki 2004-05-01-én az ISO 15924 szabványba – ismereteink szerint magyar szakember megkérdezése nélkül bejegyezte nemzeti írásunk neveként “Old Hungarian”, az Unicode terminológiában “kihalt magyar” néven.

Illetékes elvtárs hivatalos címei

Eversonra bízott szerepkörök az Unicode-nál és társult szervezeteinél:

  • Unicode roadmap karbantartója – itt térképezik fel az aktuális szabványjavaslatokat – nyilván csak a sajátjait tünteti fel
  • ISO 15924 szabvány regisztrátora – ez a szabvány rendelkezik az írás nevéről – maga dönt az írások nevéről, most pl. október 16-án átírta az írásunk nevét Old Hungarian (Hungarian Runic)
  • Script Encoding Initative fő kedvezményezettje – rábízzák az írások kódolását, amikor pénz áll a házhoz. A futó projektek kb harmadát kapja, jelenleg több mint 30 írás van kiszignálva rá

Akkor már csak egy kérdés maradt: hogy egyeztethető össze a szabványosítási “hatósági” szerepkör, wikipédiás referenciagyártás és maszek beadványok irogatása? Nos úgy látszik, hogy igazi balkáni mutyiért a tengeren túl sem kell a szomszédba fáradni.

Most ugrik a majom a vízbe

A fenti szerepköröket összemosásának egyik gyöngyszeme az húzás, amikor a hozzá (mint az ISO 15924 regisztrátorához) beadott beadvány linkjét egyszerűen törli, mert hogy az nincs összefüggésben az Unicode-dal (Evertype: formatting, deleting something unrelated to Unicode). (link)

evertype_delete_20121028

 

És mi ebben az érdekes? Everson ugyan válaszadás nélkül megtagadta, hogy regisztrálja ezt a beadványt ,amelyben több magyar szakember kéri a rúnásítás visszavonását, viszont a Wikipédiás törlése/vandálkodása mutatja, tud róla … és tart tőle.

Everson magyar talpasai

2012. tavaszáig Everson találomra és engedély nélkül nevezte meg a rovótársadalom néhány tagját – mint akikkel szabványát egyeztette. A lebukás után kénytelen volt megfelelő biodíszlet után nézni, melyet felmutathat nemzetközi színtéren is, igazolandó, hogy vannak – és a történelmünkben mindig is voltak ilyenek – akik Magyarországról képesek támogatni a fenti rovásirtó tevékenységét. Everson támogatói körét a Magyar Szabványügyi Testület munkáját és döntéshozatalát folyamatos obstrukcióval megbénító alábbi magyar(országi) személyek és szervezetek alkotják:

  • Szondi Miklós, Solt – Természetesen Életmód Egyesület
  • Tisza András, Mór – Lampert Csaba egyéni vállalkozó (órás-ékszerész) képviseletében
  • Androsovics József, Dunaújváros – Magyarok Szövetsége Egyesület
  • Czippán István, Érd – Feral Kft.
  • Szilágyi László, Pécs – Somogyi Betyárok Lovasegyesület
  • Szentesné Frigyesi Piroska, Pécs – Maláka Szociális Foglalkoztató Szövetkezet
  • Gyetvay György Gergely, Budapest – Magyarok Világszövetsége

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share