Rovástábla – Arló, Ózd

Lassan már egybeérnek a rovástáblás települések, ahogy  Arló és Ózd is. A faragott tábla ezúttal dísztelen, de legalább olvasható.

 

Fatábla metamórfózis

Ózdon új faragott falemezes rovástábla készült el. Jól látható a felirat, azonban semmilyen dísz nincs rajta, jóllehet az arlói rovástábla avatás után Fogta Béla még azt nyilatkozta az ózdi TV-nek, hogy díszes, jelképekben gazdag rovásfeliratos fatáblát szeretnének állítani Ózdra. Lassan de biztosan a fémtáblák tájékoztató funkcióját veszik fel ezek a táblák is, hiszen a cél ugyanaz: tájékoztató felirat, s nem emlékmű a rovásnak, az egyesek szerint holt írásnak

Híradó az arlói táblaavatásról – az ózdi rovástábla felállítása előtt.
1:35-től, hogy milyet is szerettek volna a fémtábla helyett.

 

Arló község helységnévtáblája rovásírással

Arló-Ózd – Viszonylag gyorsan terjed manapság a székely-magyar rovásírás az élet különböző területein. Olyan hely is van már ahol tanfolyam keretében ismerkedhetnek a rovásírással.

Arló – egységes Kárpát-medencei rovástábla (2011-ben avatva)

Már a honfoglaló őseink is használták, de eredete korábbra nyúlik vissza. Két fő változata ismert az un. székely-magyar rovásírás és a pálos-rovásírás (ez egyelőre hipotézis – szerk.). Leginkább az első változat van terjedőben. Vannak akik úgy vélik, hogy a rovásírás a nemzet méltatlanul elfeledett kultúrkincse.Nevét tulajdonképpen onnan kapta, hogy annak idején általában fába (botokra) és kőbe vésték ill. rótták a betűket. A szögletes betűket könnyebb volt bevésni, mintha azok ívesek lettek volna. A rovásírás iránya jobbról balra halad.

-Kerékgyártó Mihály-

(Boon.hu – eredeti cikk)

Rovásírással készült tábla Ózdon

Nemrég Ózd-Hódoscsépány, Arló nagyközséggel szembeni részén is elhelyeztek egy táblát, amelynek egyik oldalán Ózd neve szerepel rovásírással, a tábla másik oldalán pedig a Viszontlátásra felirat olvasható “rovásosan”.

Ózdi fa-rovástábla – olvasható, nagy betűkkel, díszítés nélkül

A  tábla felavatásán többek között résztvett dr. Bakay Kornél régészprofesszor és Szakács Gábor rovásírás kutató is.

-Kerékgyártó Mihály-
 

(Ózdonline.hu – eredeti cikk )

Kapcsolódó cikkek:

Share