Rovás a gyök-konferencián

alt

Nyelvünk gyök alapú felépítése és a rovás kapcsolata is témája lesz a Czuczor-Fogarasi emléktanácskozásnak Budaörsön. (Frissítve filmes összefoglalóval)

 

http://www.youtube.com/watch?v=iz-5l5xrhFo

Rovás a Czuczor-Fogarasi konnferencián (44:00 perctől a gyökrovásról)

Gyök és rovás

Mindkét terület a magyar nyelv méltatlanul elfeled(tet)ett alapvető része, amelyek azonban évszázadok után is képesek elemi erővel visszatérni nem kizárólag a nyelvművelők, hanem a nyelvhasználók mindennapjaiba. Ráadásul a gyökrendszer és a rovásműveltség nem csak összefüggésben vannak egymással, de aktív kölcsönhatásban is alakítják mindkét területet. A 2010-ben megtartott I. Gyökrovás tanácskozás után most a Czuczor-Fogarasi konferencián hallhatunk előadásokat a gyökelmélet jelenlétéről a rovás történetében, valamint a korszerű gyökrovás rendszer kialakításáról.

150 éves a Czuczor-Fogarasi szótár első kiadása

Czuczor Gergely és Fogarasi János a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából készítette el a magyar nyelv szótárát, az első tudományos magyar értelmező szótárt. A gyűjteményt 1862 és 1874 között adták ki, hat kötetben. Az első kötet 150 éves évfordulójának tiszteletére konferenciát rendezünk.

A konferencia emléket állít Czuczor és Fogarasi munkásságának, bemutatja az általuk kidolgozott nyelvelméletet, megvilágítja a mai ismerettudományi és nyelvészeti kapcsolódásokat, a tudományos továbbvitel és gyakorlati felhasználás lehetőségeit. Magyarországról, Erdélyből, Japánból, USA-ból, Hollandiából, Kazahsztánból, Baszkföldről, Olaszországból, Spanyolországból érkező tudósok kutatási eredményeit ismerhetik meg a résztvevők.

  • A konferencia ideje: 2012. október 6-7.
  • A konferencia helye: Budaörs, Jókai Mór Művelődési Központ
  • A konferencia szakmai bizottsága:
  • Marácz László nyelvész, Amszterdami Egyetem
  • Molnár Zsolt és Molnárné Czeglédi Cecília, Magyar Anyanyelvkutató és Tanításfejlesztő Kft.
  • A konferencia lebonyolítója: Karizma Budaörsi R. K. Nevelés-Oktatási Alapítvány
  • A konferencia fővédnöke: dr. Várszegi Asztrik OSB pannonhalmi főapát

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk, várunk! Jelentkezni honlapunkon lehet.

Amszterdam, Budaörs 2012. augusztus. 15.   

Marácz László, Molnár Zsolt, Molnárné Czeglédi Cecília

(A konferencia honlapja: – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share