MOGY rovástábla-döntő oskola

Veszekedés

Lassan csitul a MOGY rovásbotrányainak hulláma, s csak remélni lehet, hogy a tanulságot levonják a szervezők. Látogatói beszámolók.

 

Összefogásra képtelen rovók

Korábban beszámoltunk a MOGY-on történt rovástábla-döntésről, illetve a tábladöntők megnyilatkozásairól is. Azonban mindez csak a jéghegy csúcsa volt. A szervezői csapatban a rovásért “felelős” személyek nem csak a Magyarok Szövetsége helyi szervezeteinek példaértékű összefogását tették tönkre, de az első pillanattól a megosztás és saját köreiken kívüliek teljes kizárásán dolgoztak, valamilyen félreértelmezett “egység” jegyében. Az eredmény ehhez volt méltó – egy “Rovóoskola”, ahol a munka helyett folyt a többi rovó elleni hangulatkeltés. Szerencsére ettől még – ahogyan a szólás is mondja – … a karaván halad!

Indulatok a rovás körül

Na de visszatérve az idei rendezvényre… Sok-sok értékes előadás, rovósuli várta az érdeklődőket. Mint már többször is, most is rácsodálkoztam a Szakács Gábor és a Rovás Alapítvány között dúló konfliktusra. Pontosabban Szakács Gábor mérhetetlen gyűlöletére az Alapítvány iránt. Beültem egy előadásra, amit felesége, Friedrich Klára tartott, s meglehetősen furának hatott, ahogy Szakács úr méregtől fuldokolva az előadást megelőzően szót kért/kapott, s elmondta, hogy rovás ide vagy oda, de aki a Rovás Alapítvány táblaállítási mozgalmát támogatja, az bizony a szemében nem is magyar ember…

alt

Egyébként történtek még érdekes dolgok a rovás-sátorban, kedvesem arra sétálva egyszer csak nevetve jön vissza, azt mondja, te, képzeld el, valaki előadást tart a rovó sátorban, a közönség közül egy ember vitába szállt vele, s épp csak össze nem verekedtek egy betű írásmódján…:DD Hát kérem szépen ekkora indulatokat vált ki a ma már a rovásírás is, nem kicsit osztja meg az embereket!

Sok-sok érdekes dolog történt még, melyeket leírni teljesen képtelenség lenne, mindent egybevetve a Hunnia Nemzeti Műhely, amely egy nemzeti zászlóval támogatta a Magyarok Szövetségét, kitűnően érezte magát a rendezvényen! 

Köszönjük, hogy ott lehettünk, s reméljük: “Jövőre, veletek, ugyanott!”

(Váradi Viki – eredeti cikk)

 

Rovásoskola – osztás és szorzás

Nagyon örülök, hogy a gödöllői tanfolyamon megtanultam a rovást és a rovásműveltség jelentőségét is. Miért is mondom ezt? A Kurultaj után a MOGY-on is résztvettem. Az első benyomás, ami a rendezvényen ért az a rovástáblás “camping” falu. Nagy élvezettel olvastam a helynévtáblákat és a megyék keresztre égetett jeleit is. Egy kicsit büszke is voltam, mert a segítségemet kérték az éppen a közelünkben tartozkodók. A felolvasást természetesen örömmel teljesítettem.

A rendezvényen is egyre több sátor írja ki már a termékei megnevezését rovásírással, ezek szintén jó dolgok, mert látni a terjedést.

Viszont találkoztam számomra és ha jó láttam más számára sem tetsző dolgot. Felállítottak egy sátort, itt  a rovással kapcsolatos előadások szerepeltek. A sok látnivaló miatt csak a délutáni órákban tudtam eljutni ide. Nem bántam meg, hogy csak ilyenkor, mert egy röpke félóra elteltével otthagytam az előadást.

Az előadó hölgy a számok világába akarta volna elkalauzolni a résztvevőket, csak ez nagyon nem jött össze. A szorzás ami nagyon kicsi számokkal történt, ez még nyögvenyelősen, de sikerült. Az osztás az már nagyon nem jött össze, pedig mi mint nézők aktívan segítettünka várva-várt siker érdekében. Az eredmény kijött, de nem úgy, ahogy a szabályok írják. Ezt a hölgy a saját maga vezette szakkör sikereivel próbálta palástolni.

Mindenféleképpen beleakartam hallgatni a rovás világába is ezért még maradtam és próbáltam érdeklő tekintettel odafigyelni. Itt ugyanaz történt mint a számoknál, belekapott a régebbi leletek “megfejtéseibe” de kevés sikerrel. Ezután szép csöndesen otthagytam az “előadást” Itt érvényesült a rovástanfolyamon kiemelt figyelmeztetés, hogy felkészületlenül még amatőröknek sem tartunk előadást!

Üdvözlettel: OJ

 

Kapcsolódó cikkek:

Share