Rovástábla – Soltszentimre

rovastablaavatas2

Az egységes Kárpát medencei székely-magyar rovásos helynévtáblát ma már mindenki szívesen avatja, pártállástól, rovásábécétől függetlenül.

 

Csonkatoronyért hagyományőrző fesztivál Soltszentimrén

A soltszentimrei Csonkatorony felújításáért rendeztek a hét végén két napos hagyományőrző fesztivált. A Szent Imre herceg feltételezett halálának helyszínén a templomromnál sok hagyományőrző megjelent. Pénteken felavatták Soltszentimre rovásírásos helységnévtábláját Szávay István jobbikos képviselő beszédével és a helyi plébános áldásával. Este Vesztergám Miklós tárogatójára kezdődött a kulturális műsor. Énekek hangzottak el Szabó István és Szabó Andrea előadásában és táncház volt, majd tábortűz. Másnap a Jobbik Magyarországért Mozgalom Bács megyei elnöke, Suhajda Krisztián köszöntője hangzott el.  

A mozgalom elnöke Vona Gábor a feleségével és Bíró András a KURULTÁJ magyar törzsi gyűlés szervezője is megjelent. A Jobbik  szervezetei  tehénpörkölt főző versenyen mérték össze a tudásukat. Délután Vona Gábort kérdezték a  nagy színpadon az aktuális belpolitikai kérdésekről a MAGYAR FÖLD NEM ELADÓ!  felirat alatt. Murányi Levente a Jobbik alelnöke és Farkas Gergely képviselő a Jobbik Ifjúsági tagozat munkájáról tartott előadást. Komáromi László magyarságkutató a templomromnál beszélgetett az érdeklődőkkel.

Később Varga Mihály mesemondó szórakoztatta a közönséget ízes beszédével és kecskedudán a játékával. Gyerekeknek csúzlizási lehetőség  volt és íjászkodás. Lovagolhattak is a gyermekek, valamint vásári bábszínházat láthattak Rózsa Sándor a betyárok Jancsija címmel.  Dinnyét osztogattak, fagyit árultak  és vízpermettel hűsítették a nem mindennapi hőségben idelátogatókat. A Téglás népzenei együttes zenéje mellett  a fülöpszállási táncosok, valamint az izsáki Sárfehér együttes táncosai fergeteges előadását láthattuk. A ráckevei harcosok harci bemutatóját sokan megnézték. Kézműves kirakodóvásár, bútorfestés, gyurmázás, szappanfőzés, mesesátor szórakoztatta a közönséget. Este tábortűz mellett kezdődött az Ismerős Arcok koncert, amelynek végén tűzijáték volt. Az egész koncert alatt körben villámlott, mennydörgött, de az utolsó számot még engedték lejátszani az égiek az együttesnek.

?Játsszuk el, hogy most neked is kék az ég,
Hogy hinni tudsz úgy, mint rég,
Mint mikor gyerekek voltunk még.
Játsszuk el azt, hogy örök a barátság
Hogy az igaz nem hazugság,
Hogy az álom is valóság?

(kiskunfelegyhaza.jobbik.hu – eredeti cikk, magyartudat.com – kép)


Kapcsolódó cikkek:

Share