Rovástábla-erdő a MOGY-on

A Magyarok Szövetségének budapesti szervezetei is szeretnének rovástáblát állítani. Az elkészült kerületi rovástáblákat Bösztörpusztán mutatták be.

Budapest is kap rovástáblákat

A budapesti rovástáblák felállításának rendszere a közúti táblaállítási rendhez hasonlóan kerül kialakításra, figyelembe véve a helyi közösségek, szervezetek igényeit és véleményét.

A Magyarok Szövetsége budapesti szervezetei az elsők között léptek a tettek mezejére és kerületenként rendeltek mintatáblákat, amelyek a végleges eljárási rend elfogadása után kerülnek ünnepélyes felállításra. Természetesen bárki csatlakozhat az egységes Kárpát-medencei rovástábla mozgalomhoz, mert a fővárosban sok történelmi városrész még több útja várja a rovástáblákat, hogy csatlakozzon szerte az országban és a határokon túl található mintegy 500 helyszínhez. A felhívás így szólt:

“Közeledik a MOGY, ahol is ősi kultúránkra fel tudjuk hívni a vendégsereg figyelmét.Országunkat ősi kultúránkkal tudjuk megtartani. A rovás helységtáblák állítása egy áttörési pont arra, hogy a hanyatló pénzközpontú kétségbe esett társadalmat felváltsa egy egység szemléletű szerves társadalom. Arra kérem a különböző kerületek szövetségeseit, hogy jelezzék felém, akarnak-e rovás helység táblát? Elképzelésünk szerint minden budapesti kerületnek kint kell lenni a MOGY-on egy rovás helység táblával, hogy a vidéki településeken élőket is tábla állításra buzdítsuk.”

Csoportkép a legelső kerületi táblával – a Szent Koronás kemencénél

Rovástábla erdő a MOGY-on

A Magyarok Országos Gyűlésén (MOGY), a budapesti sátortábor területén állították fel ideiglenesen a kerületi rovástáblákat. Ezzel  a budapesti sátorlakók is pár napra rovástáblás “településre” költözhettek a rendezvény ideje alatt. A széles fővárosi összefogás eredményeként Budapest, valamint az alábbi 10 kerület sorszámozott táblái kerültek felállításra a Magyarok Szövetsége helyi szervezeteinek szervezésében:

  • Óbuda, Újbuda, Ferencváros, Józsefváros, Csepel, Kőbánya, Zugló, Rákospalota, Rákosmente, Pestszentlőrinc

pestszentlorinc

Pestszentlőrinc rovástábla (többi kép itt nézegethető)

A Magyarok Szövetségének nem ez az első egységes rovástábla-állítási kezdeményezése, az eddigi táblákat a rovástérképen külön is jelöltük.

A Rovás Alapítvány ezúton is köszöni a kőbányai szervezetnek és Matyasovszki Gábornak a lelkes szervezőmunkát, amellyel megmutatták: ahogy az országban, úgy Budepesten is egyre többen szeretnék viszontlátni őseink írását korszerű, egységes helynévtábla formájában is.

Magyarok Szövetsége – a rovásírás mellett

A Magyarok Szövetségének szakrális vezetője, Molnár V. József  valamint a Rovás Alapítvány elnöke, Sípos László is szerepel a Duna TV többször bemutatott “Újraéledő jelek ” (Hagyaték)  c. műsorában. Ez a műsor példaértékűen mutatja be a hagyományőrzés és a jövőnek szóló fejlesztések szerves kapcsolatát. A műsorban természetesen szóba kerülnek azok az egységes Kárpát-medencei rovástáblák is, amelyeket egyes – magukat rovásírónak valló – személyek döntöttek ki a MOGY rendezvényén.

Kapcsolódó cikkek:

Share