Kié lesz a 200. sz. rovástábla?

rovastablaavatas2

Átlagban napi egy darabbal gyarapodnak az egységes rovástáblák a Kárpát-medencében. Vajon kié lesz az jubileumi 200. települési sorszám?

 

Egységes rovástábla – a magyar tájkép része

2012. szeptember 2-án lesz két éve, hogy Rákóczifalván ünnepélyesen felavatták az 2. számú táblát, amely megelőzte az 1. sz. tábla avatását Celldömölkön. Ugyanis a sorszám a hivatalos táblaigénylés sorrendjét követi.

Az eltelt két esztendőben a mai napig összesen 194 sorszám került kiadásra, tehát ennyi település, vagy településrész döntött úgy, hogy nemzeti írásunkkal, egységes formában jelzi a helynevet. Ez több, mint 500 felálított táblát jelent az Anyaországban, Kárpátalján, Felvidéken és Erdélyben, ami azért is hatalmas eredmény, mert mindez többnyire a helyi közösségek összefogásában, önerőből valósult meg. Azonban az önkormányzati döntés és költségvállalás nyomán felállított egységes táblák száma is szépen gyarapodik.

Az 500 tábla olyan mértékben illeszkedett be a magyar utak látványába, hogy ma már szinte minden közlekedő találkozott velük – s ha bár olvasni még csak kevesebben tudják – de azzal már tisztában vannak, hogy nemzeti írásunk látható rajta. Innen már csak egy lépés a rovás megtanulása…

Hamarosan itt a 200. számú rovástábla

A sorszámozás szigorú sorrendben történik, ezért egy kis szerencse is kell a következő 6 csatlakozó közösség egyikének, hogy pont ő legyen a jubileumi 200-as szám tuladonosa. Mindehhez kíván sok szerencsét és örömet minden leendő táblaállítónak a Rovás Alapítvány és a Rovás Info.

(Rovás Info)

 

Műsorajánló:

Aki lemaradt volna a tegnap esti Duna TV-s adásról, az szombat délután ill. jövő héten pótolhatja:

Hagyaték: Rovásírás – Újraéledő jelek

  • Duna World – 2012. augusztus 18. szombat 14:00
  • Duna Televízió – 2012. augusztus 24. péntek 15:05

(Animare – eredeti műsorajánló)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share