Tóásó Előd – rovásfelirata

Több mint 3 éve tartja fogva a bolíviai rezsim a székely Tóásó Elődöt, akinek honlapján székely-magyar rovásfelirat is található.

 

Az állami terror székely áldozata

Az állam a hatalmát erőszakszervezeteken keresztül tartja fenn több-kevesebb jogi szabályozás – no meg a “társadalmi szerződés” – – alapján. Amikor már az állam a jognak a látszatával sem törődik, az a nyílt állami terrorizmus. Ez lehet időszakos – mint pl. Magyarországon 2006 október 23-án -, de lehet folyamatos is, mint a szélsőbaloldali Bolíviban.

Ennek a rendszernek az áldozata a székely Tóásó Előd, aki immár több mint 3 éve, egészen pontosa 1163 napja tartanak rabságban – már az összes bolíviai törvényt is megszegve. A fiatalember a rabságban is megtartotta önazonosságát, melyet a 3-nyelvű és 4-írású logóján a székely-magyar rovásos felirat is jelez.

Próbáljunk meg segíteni rajta azzal is, hogy minden nap beszélünk, hírt adunk róla, figyelmeztetve azokat is, akik eddig is kötelességszegést követtek el, hogy nem tettek meg mindent Tóásó Előd kiszabadításáért!

 

Tóásó Előd több mint ezer napja raboskodik Bolíviában

Sokan emlékezhetnek még arra a 2009-es döbbenetes hírre, mely szerint Bolíviában megölték Rózsa-Flores Eduardót és két társát, valamint foglyul ejtettek egy magyar és egy horvát fiatalembert. Utóbbi két személy azóta is börtönben raboskodik.

2009. április 16. Bolíviai rendőrök szállodai szobájukban agyonlövik Rózsa-Flores Eduardót és két társát, Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Tóásó Előd életben maradt. A bolíviai rendőrség azt állítja, hogy felszámolt egy terroristacsoportot, amely Rózsa-Flores Eduardóval az élén meg akarta bontani az ország egységét, és merényletet tervezett Evo Morales elnök ellen. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores, aki a horvát honvédő háború egyik legendás alakjává vált, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer életét vesztette a Santa Cruzban végrehajtott, a bolíviai hatóságok által irányított kommandós rajtaütésben. Az akcióban elfogott Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgárságú Mario Tadic azóta, már több mint ezer napja a La Paz-i San Pedro börtönben raboskodik. 

Ártatlanul, jogfosztottan

A székely fiatalember, Tóásó Előd 18 éves korában került Magyarországra. Itt végzett tanulmányokat, majd öt évig Tatabányán dolgozott tanárként. Nővére, Edit egy rádióinterjúban elmondta, hogy a fiatalember nemzettudatos családban nevelkedett. Előd hazafias körökben mozgott, nyolc éve egy könyvbemutatón ismerkedett össze Rózsa-Flores Eduardóval, akivel később is kapcsolatban maradt, tulajdonképpen barátokká váltak. A Bolíviában megölt másik magyar fiatal, Magyarosi Árpád is székely volt, Előd gyermekkori barátja. Nem tudni pontosan, hogy a fiatalok mibe keveredtek, de Előd 2008 novemberében utazott ki Bolíviába, ahol Rózsa-Flores rokonai élnek. Előd testvére, Edit annyit tudott meg testvérétől, hogy itthon veszélyben volt, és kénytelen volt elmenekülni. A kommandósok említett rajtaütését Előd túlélte, de súlyosan bántalmazták, és mindenféle jogától megfosztva, határozatlan időre bebörtönözték. A férfi sem ügyvédet, sem tolmácsot nem kaphatott. Jelenleg is a La Paz-i San Pedro börtönben tartják fogva, embertelen körülmények között. 

Nincs előrelépés az ügyben

A tavalyi év végén az ENSZ önkényes fogva tartásokat vizsgáló munkacsoportja felszólította Bolívia kormányát, hogy engedje szabadon a szerintük jogtalanul börtönbe zárt, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, akit a dél-amerikai ország terrorizmussal vádol. A független jogi szakértők rámutattak, hogy Elődöt letartóztatási parancs nélkül, jogtalanul vették őrizetbe, és egy helyileg nem illetékes bíróság előtt folyt a vádemelési összefoglaló tárgyalás, pedig az érintett ügyét kizárólag Santa Cruzban lehetne tárgyalni. Az ENSZ szerint Bolívia emellett megsértette az ártatlanság vélelmét, ugyanis Tóásóról őrizetbe vételének pillanatától bűnösként beszéltek. A bolíviai kormány nem tartotta be a 18 hónapban maximalizált előzetes letartóztatási szabályt. A munkacsoport azt is kifogásolta, hogy a letartóztatást követő 32 hónap alatt nem volt vádemelési tárgyalás, valamint megsértették a független, tisztességes eljáráshoz való jogra vonatkozó nemzetközi szabályokat. Sajnos azonban a bolíviai kormány elutasította a az ENSZ munkacsoportjának megállapításait, Fernando Rivera, a bolíviai belügyminisztérium jogi igazgatója kijelentette, hogy nem sértették meg Tóásó alkotmányos jogait.

Tóásó Előd ügyében a Székely Szeretetszolgálat vállalta egy nemzetközi hírű Santa Cruz-i jogvédő megbízásának összes költségét, így az idei év első felében lezajló tárgyaláson várhatóan már ő látja el az erdélyi magyar származású férfi védelmét. Előd családja minden követ megpróbál megmozgatni ahhoz, hogy a férfi végre kiszabadulhasson és hazatérhessen.

(Huncro – Eredeti cikk)

 

Kapcsolódó világháló oldalak:

 

Kapcsolódó hírek:

Share